Животът на 29-годишната Петя беше спасен преди две години при

...
Животът на 29-годишната Петя беше спасен преди две години при
Коментари Харесай

„Спасените“: След животоспасяваща трансплантация млада жена стана майка

Животът на 29-годишната Петя беше избавен преди две години при сплит трансплантация във Военномедицинската академия. За новородената ѝ щерка в продължение на 43 дни се грижиха лекарите в " Майчин дом ".

Всичко стартира, когато била едвам на 13 години, когато ѝ слагат диагнозата " примитивен склерозиращ холангит " в последна фаза - възпалително автоимунно чернодробно заболяване, което нелекувано, води до съдбовни последствия - чернодробна непълнота и рак на черния дроб.

25-годишният Александру пристигна с цялото си семейство във Военномедицинската академия

„ 2019 година беше най-критично - август месец, преди Голяма Богородица беше чернодробната кома, в която изпаднах. Енцефалопатията. Във ВМА ме одобриха. Тогава професорът от интензивно, който е бил, е споделил, че нещата са доста зле и надали не родителите ми да се приготвят за най-лошото. Което е било и най-тежкият миг за тях най-вероятно. Да чуеш, че детето ти може да не оцелее. И на Голяма Богородица аз се разсъниха. Както и да звучи, за мен това е моето знамение. Успях да събера сили и се разсъниха. И продължих да се боря “, описа месец след трансплантацията Петя.

Снимка: bTV

Така Петя е включена в листата на чакащите за трансплантация.

Докато чака, за положението ѝ се грижат проф. Кацаров, доктор Томова и целият екип гастроентеролози на ВМА.

„ Д-р Томова ми се обади, тя ми е лекуващ доктор, за което ѝ благодаря. Тя сподели -   " Пете, по кое време можеш да тръгнеш за София, имаме обстановка “. Аз даже не си помислих, че става въпрос за донорска обстановка “, добави тя.

Мечтата ѝ била, един ден, когато се омъжи, на сватбата ѝ да участват и нейните дребни пациенти

Половин час по-късно Петя към този момент пътува към София и към своето избавление. В деня на Свети Димитър Чудотворец, екипът на проф. Никола Владов правят за първи път делене на донорски черен дроб – с цел да спасят не един, а два живота.

Снимка: bTV

В продължение на 6 часа лекарите дават всичко от себе си, с цел да спасят Петя. Благодарна е на лекарите спасители. И на фамилията, което в тъгата си, е направило положително. Донорът е 24-годишно момиче от Пловдив.

„ И мога да им кажа единствено, че тяхното момиче ще живее с мен. И ще живее, както би трябвало да живее – пълноценно “.

Година и половина след животоспасяващата трансплантация, Петя научава, че е на път да сбъдне втората си най-голяма фантазия – да стане майка.

„ Още преди самата трансплантация съм питала един ден дали ще мога да имам деца. Защото от дребна си бленувам да стана майка. В последна сметка се веселя, че нямаше никакви проблеми. Около година след трансплантацията получих " зелена светлина ", че нещата са наред с мен, организмът ми е приел органа.

Отбелязваме Европейския ден на донорството

Когато лекарите, избавили живота й, схващат, че техният специфичен пациент Петя чака дете, я пренасочват към болница " Майчин дом ", с цел да бъде под непрекъснато наблюдаване.

Снимка: bTV

„ Обади ми се проф. Владов, когато Петя беше в пети месец на своята бременност. Аз бях помолен аз да проследявам нейната бременност, което се и случи. Такива пациентки са предизвикателство и от акушерска позиция. Рисковете могат да бъдат най-различни. Най-вече от имунологично създание, тъй като едни от най-тежките затруднения са, когато имаме автоимунни реакции. Различна са и са животозастрашаващи, касаещи живота на майката. Затова трябваше да се следи доста точно. И за наслада, имаме едни щастливи родители и едно прелестни бебе. “, изясни проф. Иван Костов, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „ Майчин дом “.

А бебето се появява на бял свят по-рано от планувания термин -  в Деня на Свети Мина – покровителя на фамилията. 

Снимка: bTV

Бебето остава 43 дни в " Майчин дом ", където екип от експерти се грижат за нея, до момента в който е изцяло подготвена за живота си отвън болничното заведение. Денят на изписването е два дни преди Коледа. Това, което Петя не знае, е, че с изключение на бабите и дядовците на новородената Рая, за изписването на бебето са пристигнали и нейните лекари-спасители от Военномедицинската академия.

Снимка: bTV

А в календара на чудесата Петя към този момент е отбелязала своите три чудеса - на Света Богородица тя се буди от чернодробната кома, в Деня на Свети Димитър избавят живота й  с трансплантация и  Денят на Свети Мина – дава живот на Рая.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР