Животът е низ от решения. Само когато се обърнем назад,

...
Животът е низ от решения. Само когато се обърнем назад,
Коментари Харесай

Ето как могат да се прогнозират човешките решения

Животът е низ от решения. Само когато се обърнем обратно, можем да съединим точките и да разберем за какво се намираме в това положение, тук и в този момент.

Въз основа на това схващане в продължение на десетилетия социолози, политолози и икономисти пробват да открият по-добри способи за прогнозиране на човешките решения въз основата на определеното от хората до момента.

Нов прогрес в тази област идва от Съединени американски щати. За него оповестява Business Insider.

Изследователи от Технологичния университет в Калифорния и университета „ Станфорд ” сформираха модели, в които има 68,2% успеваемост на опита да се разпознае и предвиди човешкият избор, преди още да се е случил. Моделите се раждат след теоретичен опит в дребен мащаб, само че са значима стъпка към по-доброто схващане на това по какъв начин и за какво хората вземат решения. Те се основават на наблюдаване на човешкия мозък и ще бъдат от изгода при неналичието на данни за разнообразни видове човешко държание. 

По-ранни проучвания се концентрираха върху мозъка на хората сега, в който те вземат решения. Американските учени в този случай обаче считат, че надалеч по-важни и забавни са процесите и дейностите, които могат да им оказват помощ да предначертаят избора авансово. За да схванат какви биха били естествените отговори на участващите в опита им доброволци, те построили моделите си, употребявайки данни за 48 вида избор. Въпреки че някои от прогнозите им след това не се сбъднали, полученият резултат от 68,2% от случаите с познати решения се счита за забележителен.

Изследването посочва, че едни и същи естествени знаци измежду хората дефинират процеса на взимане на решение. Когато са им задавани хипотетични въпроси, хората са преувеличавали на думи склонността си да платят за нещо, както и склонността си да вършат избори, които ще ги показват в по-добра светлина.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР