Живеем в трудно време, в трудна година. Наистина и преди

...
Живеем в трудно време, в трудна година. Наистина и преди
Коментари Харесай

С добра хидратация вкъщи противодействаме на стреса

Живеем в мъчно време, в сложна година. Наистина и преди хората постоянно се оплакваха от мощен стрес поради динамичността на работния ден, конкуренцията, устрема към по-добро богатство и към пълностоен персонален живот. Но какво да кажем през днешния ден? С появяването на Ковид-19, ограниченията за карантиниране, обществената отдалеченост, затварянето на стопанската система и натиска върху здравната система, стресът закупи още по-сериозни измерения. 

Как работи стресът

По формулировка стресът може да се преглежда като баланс сред условията от заобикалящата ни среда (стресори) и самостоятелните качества (буфери) за справяне с тези условия. При съществуване на тежък стресор и несъответстващи качества за справяне, равнището на стрес ще бъде високо. Обратно, когато буферите са по-силни от стресора, то равнището на стрес ще бъде ниско. Според този модел има два метода за съкращаване на напрежението: понижаване на външните стресори и повишение на качествата за справяне с него.  

През 40-те години на предишния век Ханс Селие разказва реакциите на стрес. Началният етап е „ сигнал за паника ”. Сърдечната периодичност и кръвното налягане се покачват. Следващият етап е „ съпротивата ”, в който се отделя повече адреналин и се понижава продукцията на някои хормони. Ако стресорът не е огромен, тялото се възстановява съвсем до естественото си действие. Третият етап е „ безсилие ”, в който при продължаващ стрес тялото губи съпротивителните си сили. 

Отражение върху здравето

Стресът понижава способността на имунната система да се бори с бактериите и вирусите, които окупират тялото ни. При стрес производството на лимфоцити понижава и за тялото е по-трудно да се оправи с заболяването. В резултат на напрежението кръвоснабдяването в засегнатите елементи на тялото понижава. Така кръвта стига по-трудно до изумените места и лимфоцитите не могат да си свършат работата. Хроничният стрес води и до нараснала съсирваемост на кръвта и има директни последствия върху сърдечносъдовата система. Той играе роля и за възникването и поддържането на болести и на други системи като храносмилателната. При стрес се следят прочувствени прояви като тревога, меланхолия, яд, несдържаност и вътрешно напрежение. Налице са и поведенчески промени: на апетита, съня, нарушавания в концентрацията, елементарно забравяне.

Стрес под знака на Ковид-19

Разбира се, под натиска на пандемията преди всичко е засилената паника за здравето – на фамилията, околните, сътрудниците. Но не е единствено паниката за здравето. Много хора изпитват стрес поради загуба на работа, неуспех на планове и чувство за нестабилно бъдеще. Никой не се наема да предвижда по кое време и по какъв начин ще излезем от тази рецесия, а цели браншове може да останат в историята. Третият аспект на напрежението при Ковид е обществената изолираност – срещите с другари и сътрудници са сведени до най-малко, а хоум офисът се трансформира в предписание. С всичко това в живота ни трайно се настанява самотата.

„ Наложената физическа отдалеченост въздейства неимоверно върху нашето здраве, защото сме обществени същества и възприятието за принадлежност, близостта и физическото допиране са част от нашите потребности “, показва психотелесният психотерапевт Кремена Станилова. „ Хормонът, който директно се въздейства от нарасналите стресови хормони и от неналичието на физическа непосредственост, е хормонът на привързаността, принадлежността и доверието – окситоцин. Липсата на сигурност плюс непрекъснатото бомбардиране на сетивата ни с информация, която се претърпява като опасност от нашето тяло и мозък,  води до повишение на главните стресови хормони кортизол и адреналин “, изяснява тя.  

Дехидратация и стрес

Стресът може да аргументи дехидратация, а дехидратацията – стрес. Това е циничен кръг. Водата транспортира хормони, химически детайли и хранителни субстанции до жизненоважни органи в тялото ни и изпращя значими сигнали. Когато не сме добре хидратирани, тялото ни ще изпраща сигнали, които припомнят на признаци на тревога: световъртеж, главоболие, мускулна отмалялост, възприятие на уязвимост и нараснал сърдечен темп.
„ Всъщност е евентуално да страдате от по-тежка дехидратация, когато сте под стрес, защото пулсът ви се е повишил и дишате по-тежко и тъй че губите течности “, споделя Рене Мелтън, нутриционист в Sensei. 

Хидратацията разрушава порочния кръг на напрежението

Връзката сред водата и намаляването на напрежението е добре документирана. Всички наши органи, в това число мозъкът ни, се нуждаят от вода, с цел да действат вярно. „ Проучванията демонстрират, че дехидратацията единствено с половин литър може да увеличи равнищата на кортизол “, споделя Аманда Карлсън, нутриционост. „ Кортизолът е един от хормоните на напрежението. Добрата хидратация може да поддържа равнищата на напрежението ниски. Когато не давате на тялото си течностите, от които то се нуждае, го поставяте под стрес и то ще реагира на това “, споделя Карлсън 

И въпреки всичко за разлика от други положения дехидратацията е изцяло предотвратима. Ето един изпитан способ на хидратация срещу стрес, който предлага Кремена Станилова: „ Осъзнато (без да вършим други дейности) пиянство на 7-8 чаши вода денем. Водата освен извежда токсините от тялото, само че подкрепя верния продан на хранителни субстанции, преместването на О2 до клетките, както и превоза на хормоните и ензимите. Така приемът на вода влияе и върху нашата душeвност, като  подобрява настроението, ободрява и възстановява силата. Препоръчително е да пием вода в седнало състояние, което е гаранция за събаряне на равнищата на кортизола. “

Водата: потвърдени изгоди

- Водата оказва помощ за предотвратяването на положения на меланхолия: посредством хидратацията тялото по натурален метод попълня запасите си от невротрансмитера серотонин.

- Помага за предотвратяването и облекчаването на нарушаванията на съня: хидратацията е нужна за производството на естествения регулатор на съня мелатонин.

- Помага при неналичието на сила: водата генерира електрическа и магнитна сила във всяка клетка на тялото, като обезпечава натурален прилив на сила.

- Помага за попречване на недостиг на внимание: добре хидратираният мозък непрестанно се зарежда с сила и действа по-добре.

- Помага в битката за намаляване: с изключение на верният хранителен режим и физическата интензивност, водата играе жизненоважна роля за понижаване на телесното тегло.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР