Живеем в свят, в който всекидневно сме атакувани от най-различни

...
Живеем в свят, в който всекидневно сме атакувани от най-различни
Коментари Харесай

Упражненията по осъзнатост подобряват качеството на живота

Живеем в свят, в който ежедневно сме атакувани от най-различни дразнители. Животът като че ли препуска около нас с шеметна скорост. Как в тази жестока реалност да намерим време да си поемем мирис? Тялото ни реагира на този жанр на живот и последствията може да се изразят във физически или психологични болести. Предразположението към положения като бърнаут (мозъчно прегряване), меланхолия и стрес фрапантно набъбна в последните години. Много е значимо да намерим някакъв отдушник за себе си и да се опитаме да избягаме от всекидневното напрежение. За задачата съществуват разнообразни благоприятни условия, измежду които упражненията по осъзнатост.

Какво съставляват упражненията по осъзнатост (майндфулнес)?

Упражненията по осъзнатост датират от времето на будизма. При тези извършения става дума за фокусирано внимание и осъзнаване на всичко, което поражда в сегашния миг: мисли, облици, звуци, чувства, страсти, прекарвания и така нататък За разлика от медитацията тук не се прави опит за реализиране на цялостно успокоение и се позволяват отрицателни усеща и мисли. Целта обаче е те последователно да се преобразуват в позитивни правила и хрумвания. Във всяка обстановка, даже и най-безизходната, може да се открие нещо положително. Тъй като с упражненията по осъзнатост човек се намира тук и в този момент, вниманието му би трябвало да бъде освободено от наказание, оценки, разбори и отзиви, т.е. от мислещия разум, от предишното и от бъдещето. Необходимо е то да бъде отворено, приемащо, неангажирано и изследващо сегашното без предубеждения и без изпитание.

Как се отразяват упражненията върху тялото ни?

Много специалисти са на мнение, че упражненията по осъзнатост правят същински чудеса с тялото ни. Те противодействат изключително сполучливо на психологични болести, като да вземем за пример депресии. Хора, които страдат от гранично личностно разстройство, също се повлияват удобно. С упражненията по осъзнатост човек се научава да ръководи физическата и психическата си кондиция. Така не след дълго той реализира усъвършенстване на общото си душевно положение, което на собствен ред води до повишение качеството на живота.

Упражнения за всекидневието

Седнете по турски на пода и контролирайте умишлено дишането си. Трябва да почувствате осъзнато всички елементи на тялото си (крака, ръце, стомах, глава, гръб, сърце…) и да изпитате съответните страсти. Ако ви се постанова да чакате по-дълго пред някой кабинет или гише, може да употребявате времето, с цел да упражнявате личното си самообладание. В стресови обстановки просто изключете за малко и размишлявайте върху възприятията си сега. При това е изцяло в реда на нещата да изпитвате и отрицателни страсти. Тези елементарни хитрости ще улеснят всекидневието ви, а в дълготраен проект даже ще заздравят обществените ви пълномощия, ще успокоят нервната ви система и ще калят характера ви. Здрав дух – крепко тяло.

Адаптация: Цветелина Велчева
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР