Живеем в свят, в който стотици събития ни се случват

...
Живеем в свят, в който стотици събития ни се случват
Коментари Харесай

Невероятни научни открития

Живеем в свят, в който стотици събития ни се случват всеки ден и макар мощната всеобща осведомителна система, от време на време може да се загуби забавна и потребна информация. Изобилието от вести в действителност е причина да се пропущат доста от тях. Чували ли сте да вземем за пример за тези научни открития?

Неочаквано лекуване на шизофренията

Шизофренията е тежко психологично разстройство на личността, характеризиращо се с раздробяване на мисловните процеси и нарушаване на прочувствените реакции. Хората с това заболяване могат да водят естествен живот, при изискване на непрекъснато здравно и психическо лекуване. С други думи, пациентите с шизофрения са принудени да одобряват поддържащи медикаменти през целия си живот и да се подлагат на специфична терапия.

Лекарите от Япония обаче съумели да реализират нещо изненадващо – да излекуват шизофрения посредством трансплантация на костен мозък. Това обаче се случило напълно инцидентно: пациент с шизофрения имал рак на кръвта и с цел да спасят живота му, решили да го подложат на химиотерапия и по-късно да му създадат трансплантация на костен мозък. Така те първо отслабили имунитета му, а по-късно го „ рестартирали “.

Изненадващо, след трансплантация, изчезнали всички признаци на психологичното разстройство! Този случай дава съображение на учените да считат, че шизофренията и сходни болести могат да бъдат породени от нередовност на имунната система. Сега специалистите организират обширни проучвания в тази област, надявайки се да потвърдят тази връзка.

Култивиране на зъби

Учените от дълго време са научили по какъв начин да отглеждат зъби от стволови кафези. Това става по няколко метода. Първи: от донора се взема биологичен материал (зъбен зародиш), от който в лабораторията се отглежда пълностоен зъб, който по-късно се слага на пациента. Втори: клетките се „ засаждат “ непосредствено във венците и процесът на напредък към този момент стартира там.

И двете техники неведнъж са тествани на гризачи и са посочили позитивни резултати. В близко бъдеще учените възнамеряват да стартират тестване на новата технология при хора. Ако и те съумеят, евентуално в бъдеще пациентите ще могат изцяло да се откажат от изкуствените импланти и коронки. Вместо това те ще имат нови зъби! Невероятно!

  Клониране на изгубени домашни любимци

Да се изгуби домакински любим е мъчително. Но какво ще стане, в случай че имахте опция да създадете тъкмо копие на обичаната си котка или куче? И това не е фикция, а действителност!

В Корея от дълго време действа специфичен център Sooam Biotech Research Foundation, който се занимава с клонирането на умряли домашни любимци. Персоналът на лабораторията предизвестява:

„ Ако вашият домакински любим почине, увийте го в мокри кърпи и го поставете в хладилника (не във фризера). Така можете да запазите нужните кафези за клониране. Имате пет дни, след което клетките ще станат неизползваеми. ”

Но цената на услугата е 100 000 $.

Създаване на спермазотоиди и яйцеклетки

  Става дума за еднополово оплождане, посредством приемане на сперма от гръбначния мозък както на мъже, по този начин и на дами. Благодарение на този способ хомосексуалните двойки могат да имат общи биологични деца, споделят учените.

Но това не е всичко! Сега те работят по различен необикновен план – развъждане на яйцеклетка от кръв. Засега се вършат предварителни изследвания, само че учените имат триумфи. Всъщност, в случай че съумеят да реализират стремежи резултат, скоро ще могат да не помнят за проблем като „ безплодието “!

Ваксина против кариес

Преди две години група учени съумяха да разработят неповторима ваксина, която предотвратява кариеса – най-честото заболяване на зъбите. Засега тя е на пробно равнище и се организират проби единствено на гризачи.

Очаква се имунизацията да се реализира по следния метод: в устната празнина на пациента ще бъде импортиран специфичен хибриден протеин KF-rPAc, отхвърлен от Escherichia coli и бактерии, причиняващи кариес. Това ще докара до развиването на имунитет на индивида против кариозни микроорганизми Streptococcus mutans. След това те няма да могат да навредят на зъбите, защото ще бъдат унищожени от „ защитната система “.

Отглеждане на памук на луната

Доскоро учените бяха уверени, че животът на Луната не е вероятен, защото локалният климат не разрешава дълго време да съществува нито един жив организъм. Но последните проучвания потвърдиха тъкмо противоположното!

За да ревизират своите догатки, китайските учени изпратили на Луната апарата Chang’e 4 със семена от картофи, памук, рапица и ориз. За тяхна огромна изненада скоро станало ясно, че памукът е пораснал в тази нападателна почва!

Нов тип косатка  

Докато елементарните хора се пробват да схванат какво е косатката – акула или делфин, учените разкрили нов  тип косатка, макар че възможностите за това са съвсем нулеви. Неотдавна група откриватели, ръководени от Робърт Питман, разкрили необикновени екземпляри, наоколо до Антарктида. Те се разграничават от познатите до момента родственици, с по-малките си размери на тялото, остри перки и заоблени глави.

Специалистите съумели да вземат ДНК проби от тези бозайници, тъй че в близко бъдеще да схванат на кого са се натъкнали – многообразие от към този момент известни типове китове убийци или изцяло нова „ порода “. Засега закрепените човеци се назовават ​​ “косатки D “.

Бърз напредък на кожата на изгорено място

През 2011 година чиновниците от университета Джон Хопкинс създали неповторим хидрогел. С негова помощ култивирането на нова кожа на мястото на изгаряне става доста пъти по-бързо. Основният му съставен елемент – полимерният декстран – идеално подтиква растежа на мястото на повредената зона.

Родните кафези на потърпевшия се прибавят към състава, по тази причина новата кожа пораства в зоната на изгаряне, без да оставя белег. И целият този развой лишава единствено няколко седмици. Вярно е, че до момента това лекарство е тествано единствено на мишки, само че евентуално, скоро ще стане налично за хора.

Кое от тези открития смятате за най-значимото за човечеството?

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР