Живеем в епоха на потребление. Повече от едно поколение е

...
Живеем в епоха на потребление. Повече от едно поколение е
Коментари Харесай

Как консуматорското мислене съсипва живота ни

Живеем в ера на ползване. Повече от едно потомство е към този момент е възприело актуалното отношение за изразходване на живота. Днес този мироглед се наследява и от децата.

Както всички малко или доста знаем, главният лозунг на потребителите е: Искам и използвам в този момент!

Основните проблеми на потребителите са липса на самодисциплина, липса на схващане за причинно-следствената връзка сред избрани събития, неспособност да отсрочат удоволствието и да възприемат действителността оттатък желанията си.

Потребителската позиция е изпълнена с риска, че човек постепенно и систематично „ копае дупка за самия себе си “. Този метод ни лишава от опцията да приказваме за развиване и напредък в общоприетия смисъл, който хилядолетната история на човечеството познава.

Човек от раждането си е натурален консуматор и по един или различен метод и е заставен да употребява това, което му дават родителите му.

На избран стадий от съзряването на личността обаче, в хармоничния вид на развиване, би трябвало да се извърши обособяване от родителите и вдишване на отговорност за себе си и за живота си. При човек с консуматорско мислене това не се случва, или не се случва напълно.

Какво следим при такива хора, които се подчиняват на този вид държание? Вижте няколко вреди от консуматорското мислене:

- податливост към манипулиране;

- прекачване на отговорността към другите;

- взаимозависимост от родители, съпрузи, другари, корист с опиати от разнообразни типове, хазарт и разнообразни адиктиви;

- неспособност да провеждат своето време, работа, персонален живот;

- липса на мотивация, слаба воля;

- неефективно систематизиране на техните запаси и т.н.

 Човек с консуматорско мислене

По-голямата част от хората на Земята са консуматори. И в случай че има опция за решение на казуса за сметка на някой различен, тогава тези, които са добре осведомени с причинно-следствените връзки, отхвърлят „ щастливия късмет “ да използват, само че останалите без съмнение вземат всичко от живота Това " всичко " обаче постоянно се оказва, че повече ни взема, в сравнение с ни дава.

И с цел да може човек да излезе от консуматорския метод на мислене, би трябвало да преработи връзките дете-родител, да се научи да поема отговорност за своите дейности върху себе си, да не разчита на никого, да развие самодисциплина. Или казано по различен метод - да се осмели да порасне.

Ако сте заобиколени от хора, които робуват на консуматорското мислене, тогава има риск да се окажете жертва - кошче за душевни боклуци или инструмент за облекчаване на техните стремежи.

Затова би трябвало да се научите да казвате Не! Спрете да помагате на потребителя - този, който в действителност не знае какво тъкмо желае, само че го желае незабавно! И в случай че хората не се преценяват с него, демонстрира неуместно държание.

Вижте още:

- Съсипващи живота неприятните навици;

- Психологическа практики за възстановяване живота ви.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР