Живата ваксина за впръскване през носа би защитавала най-добре от

...
Живата ваксина за впръскване през носа би защитавала най-добре от
Коментари Харесай

Жива ваксина за впръскване през носа - спасението от Ковид?


" Живата ваксина " за впръскване през носа би защитавала най-добре от Ковид-19, твърди водещият немски вирусолог Кристиан Дростен. Как действа сходна ваксина? Крие ли опасности? И за какво би била по-добра от другите?

Водещият немски вирусолог Кристиан Дростен заприказва за " жива ваксина ", която да се впръсква през носа. В изявление за немския " Тагесшпигел " той сподели: " Това би била идната значима стъпка в ". Разработва ли се към този момент такава ваксина? Какво съставлява тя? Крие ли опасности? По-добра ли е от другите? Тук обобщаваме отговорите на най-важните въпроси.

Работи ли се към този момент над " жива ваксина " против Ковид-19?

Кристиан Дростен показва, че към този момент се организират първа и втора фаза клинични тествания на " живи ваксини " против Ковид-19, които се впръскват през носа. Но те са свързани с доста компликации. За проучванията са нужни хора, които " от една страна към момента не са имунизирани и към момента не са инфектирани, само че въпреки това имат позитивно отношение към имунизациите и биха взели участие в нещо сходно ", изяснява вирусологът пред " Тагесшпигел " и прибавя: " А тези хора към този момент са доста малко ".
Редакцията предлага
Какво съставляват " живите ваксини "?

Германската Централа за здравна култура коментира, че " живите ваксини " съдържат доста малко количество патогени, " отслабени по подобен метод, че не могат да провокират разболяване ". Подобни са имунизациите против морбили, паротит (заушка), рубеола и варицела.

Попадането на патогените в тялото посредством имунизация имитира зараза. В отговор имунната система образува антитела против нея. " Защитата след имунизация нормално продължава дълго време - при някои ваксини даже през целия живот ", изяснява Федералното министерство на опазването на здравето. Например след двойна имунизация против морбили се приема, че имунната отбрана е доживотна.

Могат ли " живите ваксини " да те разболеят?

" Живите ваксини " нормално не водят до боледуване. Има доста редки случаи, в които имунизираният с " жива ваксина " развива признаци на заболяване. Това би могло да се случи да вземем за пример след имунизирането против морбили. " Става дума за лек, сходен на морбили обрив, който може да се появи няколко седмици след имунизацията, само че той не е инфектиран и протича леко ", излиза наяве от информацията на Централата за здравна култура.

Защо " жива ваксина " под формата на спрей за нос?

Кристиан Дростен приказва за " жива ваксина " против Ковид-19, която ще бъде впръсквана непосредствено през носа и по този метод може непосредствено да ваксинира лигавицата. До момента всички позволени до приложимост ваксини против ковид са " систематични ваксини ", т.е. слагат се посредством спринцовка в мускула в горната част на ръката. Те защищават от тежко протичане на Ковид-19,. Това значи, че имунизираните могат да се заразяват и надлежно да популяризират вируса.

Още през лятото Кай Шулце от центъра за проучване на инфекции " Хелмхолц " изясни, че имунната отбрана, основана в лигавицата, може да блокира напълно приемането на вируса. Тоест: когато имунизацията бъде приложена непосредствено през носа, се построяват антитела и там, където те са най-необходими: в дихателните пътища. Следователно тези, които са били имунизирани с ваксина през носа, към този момент няма да способстват за разпространението на инфекциите, а това води и до друго - няма да се появяват разновидности, които заобикалят отбраната от имунизацията.

Вече е разполагаем сходен назален спрей против грип - на фармацевтичната компания AstraZeneca. Ваксината се предлага за деца и младежи на възраст сред 2 и 17 години, оповестява институтът " Паул Ерлих ".

Защо е мъчно производството на сходна ваксина?

Причината е, че както имунизациите за впръскване през носа, по този начин и " живите ваксини " са комплицирани за създаване, изяснява Кай Шулце.

В лигавицата има избрани протеини, които служат като преграда за непознати тела, а и pH (водородният показателят) също оказва въздействие. " Когато инжектираме нещо, можем да считаме, че 100% остават в тялото, само че когато впръскваме нещо през носа, резултатите са разнообразни ", показва Шулце.

Разработването на " жива ваксина " против ковид също съставлява предизвикателство. За задачата е належащо патогенът да се отслаби толкоз доста, че в тялото вирусът да се появи като безопасен. Освен това откривателите би трябвало да предотвратят и разновидността му в организма.

Германският вирусолог Кристиан Дростен

Кой към този момент работи върху ваксини за впръскване и " живи ваксини "?

Производители на ваксини - като английската AstraZeneca и съветската Генериум - сега изследват какъв брой ефикасни могат да са техните препарати (Vaxzevria и Спутник V) под формата на спрей за нос.

Други компании и академични клиники, измежду които има и няколко немски, също работят върху ваксини за впръскване през носа и върху " живи ваксини ". Така да вземем за пример университетската клиника в Тюбинген създава взаимно с института " Макс Планк " ваксина за впръскване. А Вюрцбургският университет работи върху " жива ваксина " против Ковид-19 за орална приложимост.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР