Жива верига и протест посрещнаха ветеринарите, които трябва да евтаназират

...
Жива верига и протест посрещнаха ветеринарите, които трябва да евтаназират
Коментари Харесай

Жива верига срещу ветеринарите в Странджа, Порожанов обещава пари за всяко животно

Жива верига и митинг посрещнаха ветеринарите, които би трябвало да евтаназират всички овце и кози в странджанското село Голямо Шарково. Мярката се постанова поради огнища на чума по дребните животни.

Заради недоволството на хората се наложи лекарите да влизат във фермите благодарение на полиция, заяви Нова телевизия. Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече следствие, с цел да се откри от кое място чумата е влезнала в страната.

В опит да потуши пристрастеностите, земеделският министър Румен Порожанов разгласи, че животновъдите ще получат пари за всяко животно. Хората обаче не останаха удовлетворени. Заради огнищата на чума у нас ще дойдат и специалисти от Европа, с цел да преценяват дали е нужно да се вземат и спомагателни ограничения.

До момента в село Шарково са унищожени към 1200 животни, като следва да бъдат умъртвени още към 300.

Министър Порожанов изясни персонално на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и международни ветеринарни ограничения, които България се е задъжила да съблюдава. По думите му, в случай че не се предпримеат бързи меркиq има заплаха болестта да се разспространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничавания за изност на артикули от овце и кози – мляко, сирене, месо.

Въпреки, че плановете по пазарни цени демонстрират компенсации от приблизително 225 лв. за животни под селекционен надзор и 140-150 лв. за останалите, министърът се ангажира обезщетенията да бъдат повишени до най-малко 190 -200 лв. на евтаназирана коза или овца, оповестиха от МЗХГ. Готовност за погашение на средствата имаше още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на обезщетенията за завишаването им.

Регистрираните аграрни стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Министърът се ангажира, че в случай че има стопани, които не желаят да получат средства като отплата за евтаназираните животни, ще им бъдат обезпечени идентични животни, които да отглеждат откакто бъдат изпълнени ограниченията за биосигурност в засегнатите общини. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР