Житните растения са един от двигателите на растежа на износа

...
Житните растения са един от двигателите на растежа на износа
Коментари Харесай

Лошата житна реколта се отрази и на износа

Житните растения са един от моторите на растежа на износа към Европейски Съюз през последните месеци, а неприятната годишна продукция тази година евентуално ще обърне този тренд

[Pixabay] Още по тематиката
Износът понижава с 1.2% на годишна база
12 ное 2018
Европейска комисия намали прогнозата за икономическия напредък на България през 2018 година

Слабият експорт сви упованията за нарастването на Брутният вътрешен продукт до 3.5% тази година, а за 2019 остават без смяна - 3.7%
8 ное 2018
Горивата дърпат надолу износа към трети страни и през август

Силни продажби в Европейски Съюз обаче извеждат общия износ на плюс, само че с едвам 0.6% по отношение на 2017 година
10 окт 2018
Цената на пшеницата е повишена с над 27%

Средната цена е 420 лева при хлебното зърно, сочат данните на земеделското министерство
27 сеп 2018
По-ниска зърнена годишна продукция при по-високи цени

До момента България регистрира 3.8% спад в производството на пшеница и над 20% при ечемика
6 авг 2018 Продажбите на български артикули в чужбина понижават с 1.2% през септември по отношение на същия интервал на предходната година. Основната причина е продължаващият спад на експорта към страни отвън Европейски Съюз, до момента в който нарастването към страните членки се забавя доста - от 13% до едвам 2.5% месец по-късно. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло повода за забавянето на този стадий не може да бъде посочена с висока доза сигурност, тъй като подробните данни за търговията с Европейски Съюз през септември към момента не са налични. Един от факторите е неприятната житна годишна продукция тази година вследствие на неподходящите климатични условия както в България, по този начин и в Европа като цяло. Числата за трети страни демонстрират фрапантен спад на износа на житни растения през деветия месец, а подобен е забележим и в данните за Европейски Съюз през август. Налице е както понижение на сумите на продажбите, по този начин и на продадените количества.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Износ към бъдещия " Турски поток "

През септември износът към страни отвън Европейски Съюз понижава с 8.4% на годишна база. Това ненапълно би трябвало да е добра вест, тъй като месец по-рано спадът беше с цели 21%. Подобрението обаче не идва от артикули с добавена стойност за българската стопанска система. С огромен позитивен принос за растежа към трети страни през септември е продажбата на тръби, употребявани за нефтопроводи или газопроводи на стойност 168.8 млн. лева при 92.6 млн. предходната година. Износът е ориентиран към Турция, дни откакто " Газпром " разгласи, че тръбопроводът " Турски поток " е на 80% приключен. А тръбите са от тъкмо този вид, който беше импортиран в България от Русия за неслучилия се " Южен поток ", тъй че тук евентуално има противоположен износ.

Други позитивни фактори за износа към трети страни през септември са продажбите на медни руди, които се удвояват до 68.3 млн. лева, и горива (с 8% до 284.7 млн. лева.), където повода е по-високата цена на петрола на интернационалните пазари, а продадените количества понижават.

От друга страна, слабите продажби на оръжия, които влизат в групата " Специфични артикули ", не престават да са най-големият мотор на понижението. Те понижават с 58% през септември по отношение на година по-рано, до 52.3 млн. лева Износът на житни растения също се намалява - спадът е с 99.7% до едвам 143 хиляди лева Намалението идва съвсем напълно от пшеницата и ечемика, които имаха изключително неприятна година.

Реколтата дърпа износа към Европейски Съюз надолу

През септември експортът на България към Европейски Съюз нараства със скромните 2.5% на годишна база, до момента в който месец по-рано темпът беше 13%. Подробни данни за експорта към Европейски Съюз през септември ще бъдат налични след месец. Числата за август обаче демонстрират от кое място може да идва по-бавният ритъм на напредък.

Като цяло износът към Европейски Съюз на множеството от огромните стокови групи нараства. Най-голям принос имат горивата и машините (виж таблицата). От друга страна, продажбите на житни растения падат с 22.4 млн. лева до 304.8 млн. през август по отношение на същия интервал на 2017 година Това лишава 0.8 прочие п. от растежа. Спадът идва от продадените количества пшеница и ечемик, които понижават общо с 16.4% на годишна база.

Житните растения са и евентуалната причина за забавянето на растежа през септември, като през последните месеци отчитаха положителни продажби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР