Житие на св. мъченик Василиск Св. Василиск бил племенник на св.

...
Житие на св. мъченик Василиск
Св. Василиск бил племенник на св.
Коментари Харесай

Св. мчк Василиск. Св. мчк Йоан-Владимир, княз Български, чудотворец

Житие на св. страдалец Василиск

Св. Василиск бил племенник на св. Теодор Тирон. Той страдал страдалчески дружно с Евтропий, Клеоник (паметта им се чества на 3 март), само че бил посечен с меч след тях.

Мъченията, на които той бил подложен, се придружавали от най-поразителни чудеса, за което свидетелствува техният свидетел свещеномъченик Евсигний (паметта му се чествува на 5 август).

Мъченик Василиск, както свидетелствуват мнозина историци, се явил на св. Йоан Златоуст преди неговата гибел и му споделил: " Утре ще бъдем дружно ".

Св. страдалец Василиск потърпевш в царуването на Максимин в 308 година.

Житие на свети великомъченик княз Иоан-Владимир

Свети княз Йоан-Владимир управлявал областите Зета и Далмация. По природа той бил миролюбив, благоверен и благодетелен. Във война с българския цар Самуил, който управлявал Западната българска страна, той бил взет в плен, само че Самуил го оженил за своята щерка Теодора-Косара и го върнал на неговия трон.

След трагичната гибел на цар Самуил, който починал на 6 октомври 1014 година от сърдечен удар, когато видял пленените и ослепени български бойци, възцарил се наследник му Гавриил-Радомир, само че византийското лукавство подстрекало братовчеда му Иван-Владислав, който го умъртвил и заел престола. Боейки се от възмездие или от законните права на Йоан-Владимир, Иван Владислав го поканил при себе си посредством посредството на Охридския архиепископ Давид сякаш за мирни диалози.

Кроткият и чистосърдечен Йоан-Владимир повярвал на църковното пратеничество и приел поканата, само че Иван-Владислав още при самото идване в столицата изпратил убийци да му отсекат главата. И тъй като мечът заради някаква причина не могъл да уязви Йоан-Владимир, той добродушно подал на килъра своя меч с думите: " Искаш да ме убиеш, брате, само че не можеш. Ето моят меч! Готов съм да бъда погубен, както Исак и Авел! " Злодеят го посякъл.

Тогава станало знамение. Светият страдалец се втурнал с посечената си глава в ръце и влезнал в близката черква, в която към този момент паднал и предал на Господа светата си душа на 22 май 1016 година Жена му отнесла тялото му в неговите владения и тържествено го погребала в църквата, при която сама приключила живота си в пост и молитва.

След две години килърът Иван-Владислав починал от неочаквана страшна гибел посредством невидима ръка и България паднала под византийско иго за 168 години. Нетленните мощи на св. Княз Йоан-Владимир са прославени с приключване на целебно миро и с осъществяване на чудеса. Те се намират в град Елбасан (Албания).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР