Жителите на Соломоновите острови от десетилетия разказват приказки за огромни

...
Жителите на Соломоновите острови от десетилетия разказват приказки за огромни
Коментари Харесай

Откриха митичен вид гигантски плъх, когато паднал от дърво

Жителите на Соломоновите острови от десетилетия описват приказки за големи плъхове, които живеят по дърветата. Историите за извънредно едрите гризачи обаче, били просто истории, които учените слушали с интерес, само че никой не бил в положение да каже сигурно дали те в действителност съществуват или са плод на въображението на локалните.

Запленени от разказите на локалните, през последните 20 години зоолозите търсят доказателство за съществуването на тези великански плъхове, живеещи в короните на дърветата. Такова по този начин и не се появило до ноември 2015 година, когато дървосекачи отсекли 9-метрово дърво на остров Вангуну и един от тези тайнствени гризачи паднал дружно с дървото, споделя National Geographic.

За страдание, от мощния и неочакван конфликт със земята, при рухването на дървото, създанието умряло.

Дървосекачите несъмнено нямало въобще да извърнат внимание на натрупа, само че за благополучие един лесничей от близката предпазена зона, станал очевидец на последните мигове на животното. Когато се доближил той незабавно схванал, че разкрил нещо особено и неповторимо. Ето за какво прибрал останките на плъха и ги занесъл в Музея на Куинсланд в Австралия.

Когато зоологът Тайрън Лейвъри, теоретичен помощник в австралийския музей, видял тялото на животното бил изумен.

“Веднага разбрах, че това е нещо ново ", споделя експерт по бозайници, който от 2010 година насам не е спирал да търси големия тип гризачи.

 Тъй като в никакъв случай не бил виждал "вика ", зоологът в началото не схванал какво е животното, донесено му от лесничея. Едва когато мъжът му съобщил, че от отрязаното дърво е паднала жива "вика ", Лейвъри схванал, че това е именитият гризач, който търси от години.

Зоологът научил за гигантския тип плъх при първото си посещаване на Соломоновите острови. Той бил твърдо решен да открие съществото, откакто чул локалните поданици да описват истории за великански плъх, който живее в короните на дърветата и се храни с кокосови орехи. Наричали го "вика ".

Единствените плъхове, на които се натъкнал обаче, били добре познатите ни европейски черни плъхове (Rattus Rattus), пристигнали с корабите на първите заселници. Късметът му се усмихнал през 2012 година, когато се натъкнал на първото доказателство за съществуването на "вика " — изпражнения от плъхове, които били доста по-едри от тези на елементарните плъхове.

С тегло от към кг и дължина на тялото от към 50 см., гигантският червеникав плъх "вика " (Vangunu (на латински — Uromys vika) е към четири пъти по-голям от градските плъхове, които живеят в каналите по целия свят. Новооткритият тип, който до в този момент ловко се е спотайвал в короните на дърветата, се храни с кокосови орехи и с плодове.

 Това е първият нов тип гризач, открит на Соломоновите острови от близо 80 години.

Макар, че тялото на смазания плъх не съумява да стигне цяло при зоолога, само че разбор на черепа, челюстите и ДНК посочили, че трупът принадлежи на животно от незнаен до в този момент тип.

Според Лейвъри животното, сходно на доста други жители на Соломоновите острови, е застрашено от изгубване. Основната причина за това се дължи на обезлесяването на архипелага.

Вероятно новооткритият вит ще бъде избран от Международния съюз за отбрана на природата и естествените запаси (International Union for Conservation of Nature, IUCN) като сериозно заплашен, заради оскъдната територия, която населява (около 80 кв.км.) и поголовната сеч, която унищожава от ден на ден дървета на острова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР