Жителите на софийския квартал Бояна ще могат да посетят на

...
Жителите на софийския квартал Бояна ще могат да посетят на
Коментари Харесай

Новото дигитално лице на Боянската църква

Жителите на софийския квартал " Бояна " ще могат да посетят на 9 декември изцяло гратис (срещу показване на персонална карта с адрес в квартала) един от знаците на българската история и просвета - храма " Св. св. Никола и Пантелеймон ", в границите на самодейността Ден на отворените порти в Боянската черква, научи ДУМА от Националния исторически музей.
Директорката на НИМ доцент доктор Бони Петрунова и Фондация " Балканско завещание " канят на представянето на новото цифрово лице на Боянската черква на 9 декември от 15 ч. в зала 3 на музея.
Инициативата " Новото лице на Боянската черква " се осъществя от Фондация " Балканско завещание " в партньорство с НИМ и с финансовата поддръжка на Националния фонд " Култура ". Проектът има за цел да обогати цифровото наличие и информационните канали на филиала на НИМ " Боянска черква ", който е част от богатия лист на ЮНЕСКО за международно културно и историческо завещание.
В резултат от процеса по цифровизация на българското културно-историческо завещание бяха фотографирани всички фрески в църквата и беше основана 360-градусова гледка на недостъпния за гости параклис, който се намира на втория етаж на храма, описват от музея.
360-градусовата гледка на параклиса, която е недостъпна поради провеждането на консервационно-реставрационни действия, ще може да бъде забелязана за първи път на специфичното събитие, със свободен достъп, в зала 3 на НИМ. Дигитализираните неповторими фрески са част от нова уеб страница на Боянската черква - тя ще бъде показана дружно с забавни обстоятелства към паметника, които рядко са достигали до аудитория отвън научните среди.
През 2019 година се навършиха 760 години от обновяването на Боянската черква от севастократор Калоян и 40 години от включването на паметника в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР