Жителите на Самоков излизат на протест срещу увеличението на цената

...
Жителите на Самоков излизат на протест срещу увеличението на цената
Коментари Харесай

В Самоков излизат на протест срещу поскъпването на водата

Жителите на Самоков излизат на митинг против нарастването на цената на водата. Хората се притесняват от водна рецесия, сходна на тази в Перник. За повишаването към този момент има тъжба в Административния съд.

Мария Галчева, една от протестиращите, изясни, че митингът е на жители, които показват своето отвращение от новата цена на водата, влезнала в действие от 1 ноември.

„ Водата скочи на 2.59 лева за кубик от 1.55 лв.. За регион като Самоков, който в никакъв случай не е бил застрашаван от безводие, това е много”, счита тя.

По думите й задачата на митинга е проверка на това решение. „ Никой не е излязъл да изясни за какво се усилва водата, какви са претекстовете за нарастването. Протестираме и против метода, по който то влиза в сила”, изясни още Мария.
Николай Цветков: Ще се проверява извършен ли е надзор при водната рецесия в Перник Цялата водопроводна мрежа е остаряла, самото законодателство също, означи прокурорът
Кметът на града Владимир Георгиев също изрази противоречие с нарастването на цената на водата.

„ Община Самоков от доста години обратно заделя от бюджета си за ВиК – за елементи и за поправки. Според мен беше обикновено да се направи едно публично разискване, хората да знаят по какъв начин са правени инвестициите”, изясни кметът. По думите му в общината не са били известени за повишаването. „ Знаехме за общото заседание на асоциацията, на което общинския съвет на Самоков изрично не поддържа бизнес плана”, сподели Владимир Георгиев.

Иван Зашев - основен правист на регионална администрация в София-област, разгласи, че решението ще се апелира. Преди да се вземе такова решение, би трябвало да се съгласува с Асоциацията на ВиК и да се създадат съвещания с потребителите, изясни той.

Вик сдружението в града и от София област са оповестили, че ще участват на митинга, който стартира в 17, 30 ч., с цел да отговорят на въпросите на жителите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР