Жителите на петричкото село Старчево излязоха на протест тази сутрин

...
Жителите на петричкото село Старчево излязоха на протест тази сутрин
Коментари Харесай

Жители на с. Старчево на протест срещу строеж на фотоволтаична централа, блокираха пътя за Петрич

Жителите на петричкото село Старчево излязоха на митинг тази заран против решение на Общинския съвет за създаване на фотоволтаична централа наоколо до землището на селото.

На мястото, където е планувано да се слагат фотоволтаици, сега има гора. Преди минути хората от селото блокираха пътя за град Петрич.

Около 50 поданици застанаха на пътя, на мясо има и полицейско наличие.

Те са събрали и подписка с над 250 подписа, също по този начин са получили поддръжка и от прилежащите села Кърналово и Михнево срещу това решение. Живущите там са срещу гората да бъде изсечена и на нейно място да се построи фотоволтаична централа.

Първото решение за въпросния парцел Общинският съвет (ОбС) в Петрич е дал своя вот на 28 юни 2022 година. То е за предоставяне на единодушие за започване на процедура за смяна на предназначението и одобряването на парцела, и преобразуването му от „ различен тип земеделска земя “ в „ земя за неземеделски потребности – за фотоволтаична електроцентрала “. Втори път Общински съвет е дал своя вот основаване възмездно и срочно право на градеж за създаване на фотоволтаична електроцентрала. Предложението е признато на 28 август 2023 година.

Имотът е с обща повърхност 294 670 квадратни метра, като компанията получава право на градеж единствено върху 165 709 квадратни метра, се показва в решението.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР