Жителите на пазарджишките села Паталеница и Ветрен дол започнаха подписки

...
Жителите на пазарджишките села Паталеница и Ветрен дол започнаха подписки
Коментари Харесай

Две села на протест срещу намерение на фирми за добив на пясък и чакъл

Жителите на пазарджишките села Паталеница и Ветрен дол започнаха подписки против капиталовото желание на три компании да добиват пясък и трошляк в региона. Местните хора са обезпокоени за поминъка си, обвързван със зеленчукопроизводство и туризъм. Те считат и че концесиите заплашват Светилището на Асклепий и Баткунския манастир.
Първи за казуса алармираха от Сдружение " Къркърия ", което опазва историческото и естествено благосъстояние от родопския район.
От сдружението към този момент са алармирали всички институции в страната, сподели Росен Христов.
" То не е абсурд, то е единствено по себе си парадокс. От една страна имате хора, които желаят да добиват трошляк и баластра на това място. От друга страна, това е културна и историческа забележителност, която сама по себе си тя е със международно значение. Нещата, които са открити там - мраморните плочи и документите, нали каменните документи, които са открити, те ясно разказват, че хората, които са го посещавали са от целия свят, в това число и римски императори. Вместо тази културна забележителност да бъде извадена на показ и вместо тези села да се трансфорат в едни дребни бижута, свързани с туристически, нравствен, здравен, всевъзможен тип туризъм ", добави той.
Местните хора са безапелационни, че няма да позволен в района им да се добива пясък и трошляк.
БНР>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР