Жителите на Папуа, Индонезия, чийто остров може да се превърне

...
Жителите на Папуа, Индонезия, чийто остров може да се превърне
Коментари Харесай

Жители на провинция в Индонезия протестират срещу създаването на космодрум на SpaceX там

Жителите на Папуа, Индонезия, чийто остров може да се трансформира в евентуална площадка за пускане на плана SpaceX, са декларирали на Илън Мъск, че компанията му не е добре пристигнала на тяхната територия. Според тях наличието на компанията на милиардера ще наруши екосистемата на острова и ще прогони популацията, написа The Guardian.

В края на предходната година индонезийският президент Джоко Видодо предложи на Мъск да употребява част от дребния остров Биак в Папуа. Жителите на Биак обаче са гневни съперници на концепцията, като съгласно тях това ще докара до обезлесяване, ще усили индонезийското военно наличие и ще заплаши бъдещето им на острова.

" Този ​​космодрум ще отнеме ловните ни територии, ще повреди природата, от която зависи нашия метод на живот. Но в случай че протестираме, незабавно ще бъдем задържани ", споделя вождът на племената на острова Манфън Сройер. Той твърди още, че се опасява от това, че ще локалните бъдат принудени да изоставен домовете си.

Руската галактическа организация Роскосмос също желае да построи площадка за изстрелване на ракети на остров Биак до 2024 година. " През 2002 година руснаците желаеха да правят сателитни изстрелвания от земите ни. Ние протестирахме и доста от жителите тук бяха задържани и разпитвани. Тормозът и заплашванията към момента не престават ", споделя Сройер.

Източното крайбрежие на Биак е идеално за изстрелване на информационни спътници в ниска орбита, за което е належащо по-малко гориво. Богатото обилие от запасите от естествени запаси също го прави главен претендент. Големите естествени запаси на Западна Папуа включват мед и никел- два от най-важните детайла за ракетите, а също и за батериите, употребявани в електрическите транспортни средства на Tesla.

Мъск възнамерява да пусне 12 000 спътника до 2026 година, с цел да обезпечи на ниска цена високоскоростен интернет посредством интернет услугата Starlink.

Президентът Видодо желае да притегли Tesla в Индонезия, като разпространява никеловите залежи на страната, с цел да стане вторият по величина производител на електрически автомобили в Югоизточна Азия. Ако това се случи, интервенциите на Tesla и SpaceX могат да ускорят още повече добива на запаси в Папуа и Западна Папуа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР