Жителите на панагюрското село Попинци - на протест. Те се

...
Жителите на панагюрското село Попинци - на протест. Те се
Коментари Харесай

Жители са притеснени от проучвания за руда около Панагюрище

Жителите на панагюрското село Попинци - на митинг . Те се афишират срещу проучвания на находища от руда в района и упорстват за анулация на дадените разрешителни на компанията „ Асарел Медет “. 

Хората се пробват да опазят предпазената местността „ Петелово ”, която влиза в „ Натура 2000 ”. Опасността, съгласно тях, е, че сдружението има позволение да прави сондажи. Местните разчитат страната да ги спре, а публично решението зависи от общинските съветници на Панагюрище и Стрелча, заяви Нова тв.

Местните настояват, че Попинци е издигнато върху златни находища . Това кара години наред разнообразни компании да вършат опити да проучат терена. Сондажните работи и самият рандеман на мед ще става в две местности, които са на километър и половина над селото.

Откриването на следващия рудник в Панагюрско е еднакво на екологична злополука, настояват хората в Попинци. Те аргументират недоволството си със повишения брой онкологични, белодробни и алергични болести в общината.

От компанията, която готви проучвателния развой, имат всички разрешителни. Те настояват, че не чакат да открият златни находища, а единствено медни руди и са безапелационни, че на този стадий няма да пристъпват към рандеман на потребни изкопаеми.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР