Жителите на общността Кфар Аза в Израел се радват на

...
Жителите на общността Кфар Аза в Израел се радват на
Коментари Харесай

Животът в утопия, който се превърна в трагедия. Какво е да живееш в кибуц в Израел?

Жителите на общността Кфар Аза в Израел се радват на добър и относително спокоен живот. Всеки ден членовете ѝ работят, а изкараното от труда им отива за общото богатство на останалите в общността, където всички споделят всичко. Тази дребна химера се назовава кибуц, само че преди дни тихият живот там беше сполетян от жестока покруса.

Улиците на Кфар Аза в този момент са изпълнени с разхвърляни на всички места трупове на животни и хора, в това число и на бебета. Къщите са разграбени, доста от тях са опожарени. А миризмата на гибел се долавя на всички места.

Подобна картина разказва и кореспондент на “Ройтерс ” дни откакто в събота въоръжени мъже на терористичната формация “Хамас ” нахлуват от линията Газа в кибуца и правят страховито кръвопролитие. Това е единствено едно от нападенията на палестинската войнствена формация, откогато тя предприе огромно изненадващо нахлуване против Израел.

Само до преди дни животът в Кфар Аза е бил доста по-спокоен и идеалистичен - каквото е съвсем всяко всекидневие в кибуците (названието идва от еврейската дума за група - kvutza). Най-просто казано това са комуни в Израел, които съчетават детайли на групов и самостоятелен живот. Собствеността там е обща, а на фокус са общностните полезности, съдействието и мощното възприятие за принадлежност.

Духът на кибуците

Кибуцът стартира като общинска плантация, в която всички споделяли всичко. Кибуцниците, както се назовават членовете на това общество, си поделяли работата, отговорностите и даже парите. Те правили всичко дружно - обличали се еднообразно, ядели една и съща храна, живеели в еднотипни бетонни къщи. Първоначално даже децата са живеели под един покрив надалеч от родителите си в общи детски градини.

По темперамент кибуците са социалистически. В тях няма частна благосъстоятелност и всеки печели тъкмо толкоз, колкото и останалите. За разлика от множеството социалистически планове по света, тези общности се считат за мощно демократични, защото всички поданици имат думата да се изричат по всевъзможни тематики - от това какво да работят денем до това дали би трябвало да си купят тв приемник.

Много наблюдаващи и историци ги считат за единствения сполучливо осъществен социализъм, защото следват марксистката доктрина “от всекиго съгласно опциите, всекиму съгласно потребностите ”. Те се разграничават от обществата, познати от някогашния социалистически блок, защото са построени на непринуден принцип и в тях не се правят репресии. Средата обаче въпреки всичко можела да бъде сурова за някои. Работниците, които били мързеливи, и тези, които не допринасяли към общото богатство, можели да бъдат изгонени.

 Снимка от живот в кибуц в предишното
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР