Жителите на община Павликени и на съседни общини излизат днес

...
Жителите на община Павликени и на съседни общини излизат днес
Коментари Харесай

Протест в Павликени срещу инсталация за изгаряне на битови отпадъци

Жителите на община Павликени и на прилежащи общини излизат през днешния ден следобяд на протест, с цел да потвърдят несъгласието си с каквито и да е било компромисни решения по плана за инсинератор за изгаряне на битови боклуци край село Върбовка.

Инсталацията ще е част от завода на предприемача Румен Гайтански за произвеждане на каменна вата.

Протестите на локалните хора са от началото на годината и са против капиталовото желание за 420 милиона евро на компания „ Петрургия “ на Румен Гайтански да построи на кариерите в село Върбовка цех за каменна вата с енергоизточник инсинератор, в който годишно ще се изгарят 430 хиляди тона битови боклуци.

Инициативен комитет събра над 7000 подписа срещу плана: 

„ Баща съм на три деца, не желая децата ми да дишат токсичен въздух. “

„ Тази фабрика ще замърсява покрайнината в диаметър от най-малко 100 километра. “

„ Тази инвестиция няма да способства нищо за града с изгарянето на отпадъци, които несъмнено няма да са от България, а и от чужбина “, обявиха павликенчани.

Кметът на Община Павликени Емануил Манолов съобщи, че застава на страната на жителите и персонално ще съставлява Общината на идния Експертен екологичен съвет, който се чака за повторно да бъде призован, с цел да прегледа отчета по влияние на околната среда на бъдещия цех в село Върбовка.

В началото на февруари отчетът беше подсилен, само че новият шеф на Регионалната екологична ревизия във Велико Търново го върна.  
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР