Жителите на най-малко осем села и градчета на Халкидическия полуостров

...
Жителите на най-малко осем села и градчета на Халкидическия полуостров
Коментари Харесай

Мечки плъзнаха из Халкидики, жителите не излизат от страх

Жителите на минимум осем села и градчета на Халкидическия полуостров в Гърция живеят в боязън от мечки след нанесени вреди в обитаемоте места, съобщи гръцката телевизия Скай.
Много хора към този момент 10 дни седят затворени по домовете си поради заплахата. Местни поданици самодейно провеждат среднощни патрули и натискат клаксоните на колите си, с цел да плашат едрите животни.
Служителят на  неправителствената организация за запазване на околната среда „ Арктурос “ Панос Стефану уточни, че става въпрос единствено да една мечка. 
Той сподели, че мечката е млад мъжки образец, който е тръгнал от езерото Волви, източно от град Солун, и заради размножителния интервал всеки ден изминава дълги дистанции в търсене на женски мечки и на храна, като намира елементарен достъп до пчелините в Халкидики. Според него популацията на мечките се е нараснала през последните години с помощта на всички ограничения за отбрана.
„ Ограждението по автомагистрала Егнатия (А2) е довело до прекъсването на огромен брой катастрофи (за мечките) “, означи Панос Стефану и добави, че „ те последователно са привикнали с човешкото наличие, тъй като хората постоянно са в планините “.
Сред засегнатите села и градчета са Таксиархис, Врастама, Палеохора, Вавдос, Мегали Панагя и Йерисос.   
„ Хората са уплашени “, сподели производителят на маслини Йоргос Йорудис, като добави, че локалните поданици са спрели селскостопанската си активност. Той акцентира, че вредите за бизнесмените са големи и по тази причина са решили да вземат нещата в свои ръце в опит да прогонят мечките от планинското село Таксиархис.
„ Всяка вечер има група, която обикаля с коли и надува клаксоните, вдигайки звук, с цел да не пристигна мечка “, изясни той и добави, че цялото село е ужасено от опцията за възможна среща с животното.
„ От 10 дни никой не излиза от къщи “, означи Йоргос Йорудис.
Опасността от среща с мечка попречва и активността на отворената за визити пчеларска плантация „ Бий дей “ (Bee Day) в село Таксиархис.
„ Замразихме всичко, до момента в който не вземем ограничения, с цел да подсигуряваме сигурността на нашите гости “, сподели собственичката на пчелина Атина Апостолуди и разясни, че „ задачата е да пренастроим дневния режим по отношение на съществуващите условия, като научим по какъв начин работят другите в региони, в които постоянно се срещат мечки “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР