Жителите на Китай вече няма нужда да правят тестове, удостоверяващи,

...
Жителите на Китай вече няма нужда да правят тестове, удостоверяващи,
Коментари Харесай

От днес Китай въвежда значително облекчаване на Covid мерките

Жителите на Китай към този момент няма потребност да вършат проби, удостоверяващи, че са здрави, с цел да пътуват из страната. В сряда китайските управляващи оповестиха значително облекчение на Covid ограниченията с уточнението, че в случай че един регион не е избран като високорисков, работата и локалното произвеждане не могат да бъдат спирани, заяви CNBC.

През последните месеци контролът върху разстпространението на ковид в континентален Китай бе много непоколебим. Като образец за това може да се уточни условието хората да сканират здравен код с приложение за смарт телефон, когато желаят да влязат на някое публично место. Здравният код трябваше да покаже негативен резултат от тест за вируси от последните два или три дни. Ако системата реши, че потребителят е влезнал в контакт със зона с риск от зараза или Covid-19, приложението показваше, че е невероятно лицето да получи достъп до публичното място, в това число не може да се качи на трен или аероплан.  

Националната здравна комисия заяви през днешния ден, че инфектираните с ковид, които нямат признаци или имат единствено леки такива, към този момент имат право да се лекуват сами под карантина вкъщи. Това е радикална смяна, откакто в продължение на три години в Китай всеки човек, дал позитивна проба за ковид, бе настаняван в карантинен център, отбелязва Франс прес.

От известието на уеб страницата на Националната здравна комисия на Китай излиза наяве още, че  остава условието за проби за домове за възрастни хора, начални и междинни учебни заведения и здравни клиники.

В Пекин още от през вчерашния ден работят облекчени правила. Те са резултат от организирането на серия от митинги против въведените за следващ път затваряния в средата на ноември, откакто случаите на инфектирани с ковид се усилиха.

Студенти и групи хора организираха обществени митинги през последния уикенд на ноември. През последните няколко дни локалните управляващи в цялата страна отстраниха доста условия за тестване.

Според новите разпореждания от управляващите във всички китайски райони се желае да покачат каузи на имунизираните против коронавирус при възрастовата категория от 60 до 79 години и да ускорят имунизационната акция измежду хората над 80 години.

На този декор представител на Националната здравна комисия съобщи през днешния ден, че китайските ваксини против коронавирус са доста безвредни, с изгоди, надалеч надхвърлящи рисковете, заяви Ройтерс.

Гу Сяохун, водещ престиж в региона на обичайна китайска медицина, даже предложи през днешния ден формалното название на инфекциозното заболяване КОВИД-19 да бъде променено, с цел да бъде отразена разновидността на вируса.

Броени часове преди да бъде оповестено общото намаляване на ограниченията, Гу сподели пред официоза " Бейджин дейли ", че на инфектираните с леки признаци би трябвало да им бъде разрешено да остават под карантина у дома.

ДПА дефинира решението като отстъпка пред протестиращите.

Ограниченията в Китай бяха смекчени и на фона на прочут спад на новите случаи на ковид. Националната здравна комисия заяви през днешния ден за към 25 хиляди новозаразени през последното денонощие. Тези данни удостоверяват наклонността на понижаване на новите случаи през последните дни след върховата стойност от почти 40 хиляди в края на предишния месец.

Новината за разхлабването на рестрикциите бе посрещната с наслада в Китай, отбелязва Ройтерс. Въпреки че границите на страната с население от към 1,4 милиарда души значително остават затворени, доста хора се зарадваха на вероятността животът им още веднъж да се възстановява - три години откакто новият ковид бе засечен за първи път в централния китайски град Ухан.

Смекчаването на рестриктивните мерки бързо стана водеща тематика за потребителите на китайската обществена платформа " Вейбо ". Мнозина споделиха, че се надяват да могат скоро отново да пътуват, въпреки някои да показаха безпокойствие от вероятно ускорено разпространяване на ковид.

" Време е нашият живот да се възстановява, а Китай да се върне назад към света ", написа един консуматор във " Вейбо ".

Анализатори приветстваха вероятността забуксувалата китайска стопанска система да получи подтик. Някои от тях предвидиха, че Китай ще отвори изцяло своите граници не по-късно от средата на идната година.

Въпреки разхлабването на рестрикциите, което се чака да има позитивен резултат върху стопанската система, фондовите пазари записаха през днешния ден спад, на фона на засилилите се опасения за икономическия напредък. Много вложители наподобява избраха да си приберат облагата и продаваха акции.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР