Жителите на карловското село Каравелово считат, че върху тях се

...
Жителите на карловското село Каравелово считат, че върху тях се
Коментари Харесай

Жителите в Каравелово пред Искра.бг: Апокалипсисът продължава! Изоставени сме!

Жителите на карловското село Каравелово смятат, че върху тях се прави геноцид както от локалната власт , по този начин и от страната . Те споделят, че райските им дворове, жилищни и аграрни парцели, превърнати в такива, с помощта на труда им с генерации обратно, ситуирани измежду разрушена и неподдържана от десетилетия инфраструктура в община Карлово доста преди потопа, в този момент са тотално разрушени , а плодородната земя е превърната в пустиня . Населението разяснява, че всяка капка дъжд носи нов смут , само че в това време е нужен, с цел да понижи най-малко малко прахоляка , който дишат всекидневно.

Над 7 месеца след 2 септември 2022 година село Каравелово е огледало на „ бедствието “ от десетилетия в локалната власт в Община Карлово и „ нежеланието “ за практикуване на надзор от страна на страната към методите ѝ на ръководство и разходване на публични средства и запаси, съобщи Ани Иванова , основател и член на локалната гражданска самодейност „ Възстановяване на село Каравелово “ пред Искра.бг . По думите й рискът от ново злополучие е непрекъснат и голям , а милионите за възобновяване на инфраструктурата се топят със скоростта на светлината. На терен може да се види разрухата, отчаянието, праха, мръсотията, несъответстващите дейности по разчистването и непрекъснатият смут от това, че може да се случи ново злополучие, добави тя.

„ Близо 4 месеца Община Карлово неглижира опцията за помощ посредством Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет /МС/ към физическите лица като даже отхвърляше съществуването на този инструмент за помощ към потърпевшите физически лица дълго време. Едва откакто ескалирахме с обществено говорене в обществените и електронните медии за казуса и стигнахме до трибуната на Народното събрание /НС/ бе направено известие в уеб страницата на общината с „ самопризнание “ за тази опция за подкрепяне на физически лица, потърпевши при бедствена обстановка посредством Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. Критериите за тази помощ обаче са неизпълними от по-голямата част от потърпевшото население “ , сподели Иванова, добавяйки, че дотук страната е предоставила само по 375 лв. посредством еднократната обществена помощ . Сумата обаче не била получена от всички пострадали, а единствени от тези с сегашен адрес в потърпевшото обитаемо място.

Енергийният министър е дарил, само че по думите на Иванова, хората е трябвало да ги инсталират до 10 март при положение , че желаят да получат облекчение във тип на покрити сметки за електрическа енергия. Болшинството от тях не са съумели да ги инсталират в период, защото нямат стени в домовете си и къщите им са изцяло необитаеми. Тези, които въпреки всичко са съумели, макар гръмките обещанията, са платили сметките си за ток .

„ След цивилен напън, едвам преди дни, кметът на общината насочи публично питане към Министерството на енергетиката за това по кое време и по какъв начин ще се възстановят тези разноски за електрическа енергия, които следваше към този момент да бъдат покрити, откакто бяха обещани “, добави Иванова.

Ани Иванова напомни, че през март шумно е било рекламирано, че Фонд „ Социална протекция “ ще отпусне на пострадало семейство за закупуване на оборудване/обзавеждане за потърпевшо жилище при спешна обстановка – т.е.: Държавата дава по 2500 лева на всеки потърпевш от потопа. По думите й това не било правилно и изясни:

„ Критериите за тази помощ са неизпълними от множеството потърпевши семейства в Богдан, Каравелово и Слатина. Това значи, че не повече от общо към 10 потърпевши семейства в трите най-засегнати села могат да се възползват от тази „ помощ “ при по този начин написаните критерии за нея. Направеното известие на уеб страницата на Община Карлово в тази връзка е. Селата Розино и Христо Даново са напълно едва наранени от приливната вълна на 2-ри септември. Те даже бяха изключени от преразпределянето на дарителските средства заради това, че при тях вредите по частните парцели са минимални и оскъдни. Няма наводнени домове! В Розино и Христо Даново няма потърпевши семейства с големи вреди и неспособност да населяват домовете си, както е до ден сегашен в най-тежко засегнатите села Богдан, Каравелово и Слатина, което основава предпоставки за терзание у тежко засегнатите хора, дали тази „ помощ “ е фактически помощ за потърпевшите или не е причина за пазаруване на гласове и обезпечаване на мира на актуалната локална власт в Община Карлово по отношение на идните Местни избори през 2023-та година. “

Иванова удостовери , че до ден сегашен локалната власт отхвърля да даде извлечение от сметката , в която са се събирали дарения, ориентирани по волята на донорите към потърпевшите от наводнението. Тя твърди:

„ Община Карлово през цялото време на оповестената Дарителска акция в помощ на потърпевшите не направи Специална дарителска сметка, както е по закон в тези обстановки. Община Карлово даде своята бюджетна сметка с съображение код за подаяние. До сегашния миг не е предоставена разпечатка от банката за действително постъпилите суми с този код в общинската бюджетна сметка. Имаме учредения да считаме, че не дребни суми от донорите са укрити или употребявани не по волята на донорите. Местната власт отхвърля да даде формален план и проект – сметка за изразходването на отпуснатите от страната милиони за почистване и възобновяване на инфраструктурата и какъв е техния излишък в наличност посредством публични документи и план-сметки. “

Жителите на най-пострадалите села Богдан, Каравелово и Слатина са подали искане до Агенцията за държавна финансова ревизия /АДФИ/ през трибуната на Народното събрание през януари 2023 година и с поддръжката на парламентарна група. Към момента нямат противоположен отговор – стартирана ли е инспекция и какво показва тя.

Процесът по почистване и възобновяване на инфраструктурата върви със скоростта на охлюв, счита Иванова. Тя добавя, че са очевидци на редица злоупотреби с публичните средства , отпуснати от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. И показва, че при всяка една извършена социална поръчка /ОП/, която е предходна дотук, било очевидно по какъв начин обилни суми изчезвали , а на терен нямало нищо с изключение на фалшификати и образци за корист с публичния запас. Няколко образеца:

1. „ Възстановяване на мост на река „ Татлъ дере “ по улица „ Г. Димитров “ в с. Каравелово, обходен краткотраен “ – Дейностите, предмет на поръчката включват доставка и монтаж на краткотраен железен дребен автопътен разглобяем мост …. – 117 840 лева с Данък добавена стойност .

„ Мостът бе инсталиран близо 2 седмици след инструкции период. Монтажът не бе изпълнен от експертни лица с подготовка и професионализъм. Не бе укрепено дъното. Мостът бе положен върху пясък в устието на река „ Татлъ дере “, която непрекъснато носи песъчлив нанос ведно с водния поток. Не бе инсталирана задоволително пътна сигнализация, която да указва, какъв е допустимият тонаж за прекосяване през оборудването от пътни транспортни средства. Няма укрепени и сигурни пътни подходи към моста, няма естествени и надеждни парапети. Парапетът е една евтина ПВЦ мрежа, която е калкулирана за 22 000 лева в публичната поръчка. Тоест по приложената проект – сметка за тази ОП-ка е видно, че всяко перо по тази Оперативна програма е с извънредно повишена стойност, а на терен е видно, че няма действителен парапет, няма пътни подходи, няма градивно подпиране на опорните пети “ , изясни Иванова.

Към днешна дата краткотрайният мост е затворен за придвижване , тъй като е рисков , посочи Иванова. С прииждането на водите след първите пролетни превалявания преди седмица, равнището на водата се е вдигнала , надлежно скоростта на пясъчния нанос се е повишила. Същевременно по моста прекосявали както доста леки коли, тъй като това е единственият обходен път на Подбалканския народен път, по този начин бил употребен и от доста тежкотоварни коли с дърва и строителни материали, което е влошило в допълнение положението му и го е направил рисков .

2. „ Възстановяване и ремонт на част от публичната постройка и дворното пространство – детска градина в село Каравелово, Община Карлово “ . Дата на издание 13 февруари 2023, стойност на контракта: 239 700,00 лв. . Начална дата: 8 февруари 2023 г.; Крайна дата: 26 май 2023 година Период за планиране 10 дни по договора; Строителни действия: 60 дни;

„ От 8 февруари до 12 април са минали 64 календарни дни. На терен нищо не се случва. Същевременно с Решение №1026, взето с Протокол №45 от съвещание на Общинския съвет в Карлово, извършено на 27 октомври 2022 година, детската градина е била закрита. Местното население стачкува това решение на Общински съвет. То още не е анулирано. В обитаемото място има млади фамилии с деца, които сега с принудени да посещават градина отвън обитаемото място неизвестно докога. Известно е на всички какъв стрес е това за децата и родителите “ , уточни Иванова, допълвайки:

„ Отделно за възобновяване на детската градина по волята на донорите има обезпечени над 70 000 лева, които са трансферирани в сметката на Община Карлово и не се употребяват по волята на донорите. Сградата на детската градина бе застрахована. Застраховката ѝ е за към 200 000 лева По наши калкулации за възобновяване й има обезпечени към 500 000 лева Местната власт и държавните институции предприемаха и подхващат дейности за почистване и възобновяване на инфраструктурата само и единствено след митинги и цивилен напън от локалното население и отразяването им в обществените и електронните медии. “

„ От първия момент на настъпването на потопа до сегашния миг сме очевидци на институционална импотентност, прекачване на отговорностите сред другите институции, цялостна липса на експертно ръководство на спешната обстановка, несъответстващо държание на представителите на локалната власт в Община Карлово, безразсъдно консумиране на публичните средства за възобновяване на инфраструктурата, пренебрежение към доброволците и донорите, и неуважение на правата на локалното население по отношение на опазването на живота, здравето и имуществото – все съществени права на всеки един български жител, които са обезпечени в главния ни закон: Конституцията на Република България. “

Ани Иванова уточни и членовете , на които се базира , а точно:

  • Чл. 7. Държавата дава отговор за вреди, породени от противозаконни актове или дейности на нейни органи и длъжностни лица.
  • Чл. 15. Република България обезпечава опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и рационалното потребление на естествените благосъстояния и ресурсите на страната.
  • Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се санкционира като най-тежко закононарушение.
  • Чл. 55. Гражданите имат право на здравословна и удобна околна среда в сходство с откритите стандарти и нормативи.
  • Чл. 56. Всеки жител има право на отбрана, когато са нарушени или застрашени негови права или законни ползи.

Жителите на Каравелово считат, че причина за нещастието на 2 септември , са редица дейности и бездействия през годините на не едно длъжностно лице в Община Карлово, Областна администрация-Пловдив и държавните институции . Според тях представители на локалната власт и на не една институция, директно ангажирана с ръководството и използването на законите у нас като: Агенция по горите, Южноцентрално държавно предприятие-Смолян, Държавно горско стопанство /ДГС/-Карлово, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, „ Напоителни Системи “ ЕАД, РИОСВ-Пловдив, Регионална здравна инспекция-Пловдив и други, които не са подхванали редица наложителни ограничения през годините по предварителна защита и отбрана на популацията и инфраструктурата, а както и след възникването на бедствието не се ангажират, съгласно отговорностите им, за възобновяване в незабавен и наложителен порядък.

В отчет на ДГС-Карлово от 16 юли 2020 година за Оценка на риска от естествени бедствия е посочено: „ При проливни дъждове могат да зародят местни наводнения във всички обитаеми места на територията на ДГС-Карлово “ . Същевременно Басейнова дирекция по отношение на Предварителната оценка на риска от наводнения и през двата минали интервала 2016-2021 година и 2022-2027 година не включва Община Карлово като зона с риск от наводнения . Дори и при актуализацията на проекта след бедствието от 2 септември Община Карлово още веднъж отсъства . Явно река Стряма и Същинска Средна гора не съществуват на картата на България.

„ Местната власт и институциите, които дават отговор за отбраната на популацията от бедствия, проводимостта на речните корита, за контрола на сечите и така нататък, си разрешават да заблуждават българското общество, че са се провеждали всички нужните ограничения за поддръжка и почистване на коритата на реките, надзор на сечта, за ръководството на риска от бедствия и за запазване живота, здравето и имуществото на локалното население. Всички поданици на с. Каравелово са директно наранени от бедствието даже и да не са понесли материални вреди. Всички ние сме жертви на безстопанствеността при ръководството на естествените запаси и инфраструктурата, както в обитаемоте ни места, по този начин и в прилежащия Горски фонд “, разяснява още Иванова.

Хората в Каравелово към този момент 7 месеца живеели в среда с голяма запрашеност на въздуха . Те настояват, че напрежението е неописуемо , а отношението към жителите от страна на чиновниците в лицето на Община Карлово е отвън всяка мяра за почитание и ценене на гражданските им права. По думите им локалната власт създавала редица предпоставки за разделения и спорове сред хората като толерирала доближените и послушните до нея, а тези, които давали публичност на проблемите и злоупотребите, бивали репресирани, обиждани и дискредитирани .

На 25 септември жителите на село Каравелово са инициирали основаване на Местна гражданска самодейност /МГИ/ за възобновяване на обитаемото място по Закона за директното присъединяване на жителите в локалната и държавната власт. Местната самодейност сложи следните свои претенции:

  1. Укрепване на коритото на река Татлъ дере с надеждни и трайни инженерни бетонни/каменни уреди – от местността при Янкин мост, през селото и до вливането на реката в река Стряма, спадащи към областите на ръководство на кметство с. Каравелово, на община Карлово и на ДГС-Карлово.
    – Спешно/аварийно почистване на дървета, наноси, парчета и други от и към коритото;
    – Удълбочаване на речното корито до постигане най-малко на равнищата отпреди бедствието от 2 септември 2022 година – в най-кратки срокове;
    – Изграждане на укрепителни инженерни уреди на коритото в границите на селото – в най-кратки срокове;
    – Възстановяване на мостовете като това на главния мост на Каравелово е незабавно.
  2. Възстановяване, в къс период, на водоснабдяването на всички места в селото, в това число замяна на от дълго време амортизирания довеждащ тръбопровод и тръбната мрежа в границите на селото.
  3. Възстановяване отвеждането на отходните води, в това число подпомагане на популацията в засегнатите и разчиствани региони да построи септични ями в парцелите си, с вероятност в селото да бъде построена канализация в най-близко бъдеще.
  4. Пълно възобновяване на пътната и уличната мрежа – до и в границите на село Каравелово – изключително поради, че основният път от и през него е единственият обходен маршрут на Подбалканския път.
  5. Почистване на наносите и възобновяване на вредите в частните и общинските парцели (включително читалището, детската градина, младежкия клуб, спортната зала, стадиона) на 100%. За възобновяване на детската градина има доброволна самодейност, която управляващите следва напълно да поддържат със съответните оценки и позволения – в оптимално къс период. В тази връзка, настояваме за оптимално прагматично потребление на постройката на читалището, загърбвайки всевъзможни междувластия, дразги и несъгласия, насъбрани сред другите отговорници и организации, които понастоящем я употребяват, или стопанисват.
  6. Съдействие на управляващите при възобновяване на парцелите на земеделските производители и стопанствата за персонални потребности (включително с обезпечаване на посадъчен материал и дребни икономически животни).
  7. Спиране (с формален документ за мораториум) на сечта в Средна гора, в това число откъм с. Климент, за неопределен срок.
  8. Процесът по възобновяване да бъде под надзора (материален и финансов) на Инициативния комитет, защото той е политически и партийно безпристрастен и сплотява настояванията и ползите на цялото общество в селото и района.
  9. Изготвяне и съблюдаване на явен график, финансиране и осъществяване на дейностите по настоящо разчистване и поддръжка на коритото на р. Татлъ дере и останалите дерета в селото (включително със подпомагане на населението).
  10. Поставяне на сметосъбирането и сметоизвозването на селото, в това число разделно събиране на отпадъците, на съответно и модерно равнище – обезпечаване на задоволителен брой контейнери и кофи за събиране на ежедневните боклуци, както и контейнери за строителни и едри битови боклуци на избрани места в селото.
  11. Сериозно следствие, в това число с интернационално присъединяване на самостоятелни специалисти, на аргументите за случилото се злополучие, и търсене на наказателна отговорност на отговорните /защото такива има/ от всевъзможни управнически равнища.

„ Благодарение на работата на Инициативния комитет на МГИ „ Възстановяване на село Каравелово “ по някой от точките се работи, само че за жал се работи неефективно като публичните запаси се разпиляват. За процеса по възобновяване от Община Карлово са назначени лица без опит и професионална експертиза, което води до още повече вреди и опасности. Настояваме заради мащаба на вредите от бедствието на 2 септември и заради риска от случването на ново такова и то в доста по-голям мащаб при идващ изобилен дъжд актуалното Народно заседание да издаде декрет за съставяне на Специална работна група, формирана само и единствено от експерти и специалисти с опит в региона на хидрологията, горското стопанство, почвознанието, ръководството на водните запаси и климата, която да поеме процеса по възобновяване и очистване на вредите от бедствието от 2 септември в Община Карлово. Уверени сме, че в случай че цялата активност остане в ръцете на Община Карлово скоро нас няма да ни има като физически лица – жители на Република България, както и обитаемото ни място, по този начин и голям Горски фонд, и земеделска земя, и големият финансов запас, който бе възложен дотук от страната ще потъне в незнайни направления “, съобщи Иванова.

По този мотив от Инициативния комитет упорстват още за :

  1. Пълна финансова проверка на Община Карлово по отношение на предоставените средства от страната по отношение на бедствието;
  2. За извлечение от бюджетната сметка на Община Карлово от деня на иницииране на Дарителската акция в поддръжка на потърпевшите до настоящата дата;
  3. За повсеместен одит на всяка една социална поръчка по отношение на възобновяване на инфраструктурата и реквизитите по всеки един договор;
  4. За заблуждение под отговорност на всички длъжностни лица, чиито дейности и бездействия доведоха да случването на потопа от 2 септември в Община Карлово.

Местната власт съвсем всеки ден показва непросветеност , беззащитност , неглижиране на проблемите , безапелационна е Иванова, давайки следващ образец:

„ След медийното отразяване от 10 април във връзка със затворения мост и по отношение на неналичието на работа по детската градина, за която има предоставен контракт по социална поръчка – през днешния ден се „ раздвижиха “. Част от предоставените материални дарения от донори за детската градина като кревати и други бяха свалени в постройката на градината, само че по възобновяване на самата постройка и въвеждането ѝ в употреба продължава да не се работи. “

От Инициативния комитет още един път изричат голямата си признателност към всички доброволци и донори, с чиято съпричастност, финансова помощ и физическа поддръжка жителите на село Каравелово са оживели. Също по този начин смятат, че не би следвало всички поданици на селата Богдан, Каравелово и Слатина да се усещат изоставени от страната.

„ Липсата на постоянно държавно управление и работещо Народно заседание за нас повече не е опрощение, с цел да продължаваме да живеем в този смут като лоялни жители на Република Българи “, акцентира Иванова.

Жителите на село Каравелово, сходно на тези в Слатина, също са безапелационни, че в случай че настояванията им не бъдат чути и изпълнени в най-кратки периоди, ще излязат на митинг .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР