Жителите на Калгари не искат Зимна олимпиада в градаКандидатурата на

...
Жителите на Калгари не искат Зимна олимпиада в градаКандидатурата на
Коментари Харесай

Жителите на Калгари не искат Зимна олимпиада в града

Жителите на Калгари не желаят Зимна олимпиада в града
Кандидатурата на Калгари за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026-та година съвсем несъмнено ще пропадне, откакто жителите на канадския град гласоподаваха негативно на извършения референдум по тематиката.

56.4 % от участвалите в референдума са декларирали, че не желаят Калгари още веднъж да одобри най-мащабното зимно спортно събитие, откакто го стори през 1988-ма година, до момента в който 43.6 % утвърждават концепцията. В допитването присъединяване са взели над 304 хиляди души, като 171 750 от тях са дали своят вот с "Не", а позитивните бюлетини са с съвсем 40 хиляди по-малко. Привържениците на кандидатурата за домакинство по този начин и не съумяха да убедят жителите на града, че е целесъобразно да бъдат изхарчени 390 милиона канадски $ (295 милиона щатски долара) за самодейността. Според Инициативния комитет вероятно домакинство на Зимната олимпиада би довело до стопански взрив за града, само че техните съперници сложиха под подозрение това изказване и показаха опасенията от надвишаване на планувания бюджет, което ще понижи и финансирането на други значими планове за града.

"Разочароващо е, че причините за спортните, обществените и дълготрайните изгоди от приемането на Олимпийските игри не са убедили жителите на Калгари. Резултатът не е неочакван след политическите полемики и несигурности в последните дни", разяснява представител на Международния олимпийски комитет. Кметът на града Нахийд Ненши бе измежду изявените последователи на кандидатурата и съобщи, че Калгари ще си върне десеткратното вложените средства за семейството. "Гласува с "Да", тъй като имам вяра, че Калгари може да одобри най-чистите и стопански най-ефективните Игри в историята", написа в Туитър Ненши в деня на вота.

С референдума в Калгари се продължава наклонността в последните години все по-малко градове да показват предпочитание да домакинстват Олимпийски игри. От конкуренцията за Игрите през 2026-та към този момент се отхвърлиха швейцарския Сион и австрийския Грац, а обстановката бе сходна и за Олимпиадата четири години по-рано, откакто любимецът Осло се отхвърли с решение на Парламента в Норвегия и в последна сметка конкуренцията бе извоювана от Пекин. С съвсем сигурното отдръпване на Калгари, за домакинство през 2026 ще се борят италианския Милано и столицата на Швеция Стокхолм. Гласуването за установяване на хазаин на Олимпиадата ще се организира идващия Юни в Лозана, Швейцария. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР