Жителите на горнооряховското село Драганово се оплакаха пред народния представител

...
Жителите на горнооряховското село Драганово се оплакаха пред народния представител
Коментари Харесай

Жители на Драганово се оплакаха пред депутат от БСП от качеството на водата

Жителите на горнооряховското село Драганово се оплакаха пред народния представител Явор Божанков от Българска социалистическа партия от качеството на водата. Те считат, че пият вода с нитрати, а поради старите водопроводни тръби, водата постоянно е нечиста.

Лошата питейна течност е проблем на хората от десетилетия, въпреки че идва от бент.Йовковци. Хората обясниха, че в предните години кметството е правело проби от три места в обитаемото място и е обявявало на обществено място резултатите от тях, с цел да се срещнат жителите. Отдавна тази процедура е прекъсната и не са правени проби, по тази причина хората не знаят каква вода пият, оплакаха се те. Депутатът Явор Божанков предложи при идващото си идване в с.Драганово да вземе проби, да ги занесе в РИОКОЗ Велико Търново и резултатите да се оповестят измежду хората в селото.

Селото няма и канализация. Жителите си спомнят, че в интервала 2008-2010 Община Горна Оряховица е спечелила съвсем един милион лв. по Оперативна стратегия „ Околна среда “ и е създала план, с цел да се построи напорна канализация и за рехабилитация на водопроводната мрежа на с. Драганово. Строителство след това по този начин и не почнало. Къщите са се подвързали към тръбите за отводняване, водопроводните тръби са на над 40г. постоянно има повреди, пукат се, а там където са снаждани, просмукват тиня, запушват се и замърсяват водата за пиянство, описаха хората.

Присъстващите остро подлагаха на критика икономическата политика в страната в последните години. Те си спомнят по какъв начин в селото им работели цех и кооперация, имало работни места и хората оставали в родното си място. Присъстващите упорстваха Българска социалистическа партия да отстоява приемане на тактика, в която страната да подкрепя вложенията в индустриални предприятия, които основават работни места, с цел да не бягат българите в чужбина. „ Навремето драгановчани и поликрайщчани научихме Европа на градинарство, а в този момент България внася тези артикули извън. Само 20% от питателните артикули в комерсиалните вериги са български. Искаме закон, с който да задължим веригите да продават 70% български хранителни артикули “, споделиха хората.

Прочистването на Кортенско дере към пътя Сушица-Драганово е сериозен проблем, алармираха хората. Те настояват, че фирмата-изпълнител отсича единствено дърветата, които стават за обмен, а оставят по-ниската растителност, която в действителност запушва дерето. При огромни дъждове рискът да се запущи дерето и да наводни пътя е огромен.

Жителите оповестиха за неправдив метода, по който се дава земя под аренда на малоимотни хора. Присъстващи споделиха образци по какъв начин има небогати хора или такива с животни, на които постоянно се отхвърля оземляване, а на други, които нямат никакви животни им се дава земя, те не ги обработват, а непосредствено ги дават на аграрни производители и си прибират рентата.

На срещата участваха и общинският ръководител на БСП-Г.Оряховица Огнян Стоянов и общинският консултант Ангел Йорданов. Те ще слагат локалните проблеми на вниманието на кмета при идващите сесии на локалния парламент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР