Жители на Шанхай се сбиха с полицаи, които ги принуждават

...
Жители на Шанхай се сбиха с полицаи, които ги принуждават
Коментари Харесай

В Шанхай се стигна до сблъсъци заради противоепидемичните мерки

Жители на Шанхай се сбиха с служители на реда, които ги принуждават да предадат домовете си за карантинни пространства за инфектирани с ковид. Видеоматериали, оповестени в обществените мрежи, демонстрират възходящото неодобрение в града, оповестява БГНЕС. Жителите на мегаполиса с население от 25 млн. души, който е и основен финансов център на Китай, са затворени от края на март поради политиката за нулево разпространяване на COVID-19. Те се оплакват от дефицит на храна и от чиновниците, които ги принуждават да се настаняват в централни карантинни пространства. В обществените мрежи бяха публикувани видеоклипове, на които се вижда по какъв начин жителите на един комплекс крещят против редици от чиновници, държащи полицейски щитове. В един от клиповете се вижда по какъв начин служителите на реда правят няколко ареста, до момента в който жителите ги упрекват, че удрят хора. На назад във времето се чуват и крясъци и рев. Случайни минувачи вадят телефоните си, с цел да снимат сцената. Причината за случая е предписание на управляващите 39 семейства да се изнесат от комплекса, с цел да могат хората с COVID-19 да бъдат настанени там. "Това е полуда. Никога не сме мислили, че това може да се случи в Шанхай. Нима към този момент не сме прозорецът на Китай към света? Нима бюрократите в Шанхай не се срамят от това, което се случва в нашия град през последните седмици? ", разяснява пред английското издание The Guardian един от жителите на региона. В един от видеозаписите се вижда по какъв начин някои поданици са коленичили на земята и молят полицията да спре.

Китайските интернет цензори бързо се намесиха, с цел да изчистят доказателствата за конфликта от китайските уеб сайтове и обществените мрежи в страната.
Въпреки напъните за заглушаване на недоволството, сходни видеоклипове не престават да се споделят измежду жителите. Те се появиха и в платформи, които са неразрешени от китайските регулаторни органи, като Twitter и Фейсбук. Днес Шанхай заяви за лек спад на новите случаи на COVID-19, като броят им е над 23 000. Предишния ден случаите бяха 27 000. Голяма част от града към момента е под строга обсада. През последните няколко седмици жителите на Шанхай изляха гнева си в интернет пространството поради дефицита на храна и суровите ограничения като делене на инфектираните деца от родителите и убийството на домакински любим от здравен служащ. Властите оповестиха, че градът "ни минимум няма да се отпусне ", подготвяйки повече от 100 нови карантинни пространства, в които да бъде одобряван всеки с позитивен тест, без значение дали има признаци или не.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР