Жители на селата Близнаци и Приселци край Варна отново сигнализират

...
Жители на селата Близнаци и Приселци край Варна отново сигнализират
Коментари Харесай

Повишено съдържание на желязо в питейната вода на две села във Варненско

Жители на селата Близнаци и Приселци край Варна още веднъж алармират за неприятно качество на питейната вода. Хората споделят, че там постоянно стават повреди, а от чешмите им с дни тече вода с ръждиво-кафяв цвят. Проблемът се задълбочава през лятото, когато в селата има доста туристи и посетители.

Проблемът с качеството на питейната вода е от години, споделя Петранка Николова от варненското село Приселци. Освен че е жълто-кафява на цвят, тя е и с нараснало наличие на желязо.

" Не става за пиянство, не става за готвене. Мътна е, мръсна е водата, не става за приложимост ", разяснява Петранка Николова.

Причина за честите повреди е остарялата водопреносна мрежа в региона, построена преди близо 60 години. Проблемът се задълбочава и поради възходящия брой на хората, които избират да живеят на село, а потенциалът на водоизточниците е дребен.

" Не са предвиждани да вземем за пример парцели, които имат басейни, не е очакван толкоз огромният брой на живеещи и на прииждащи към тези обитаеми места. Това натоварва дребните водоеми ", добави Емануил Манолов, кмет на община Аврен.

За да се усъвършенства качеството на водата е нужна цялостна замяна на водопроводната мрежа.

" Докато сътрудниците от ВиК създадат съответната ремонтна активност водоемите се изпразват, по-късно още веднъж би трябвало да се запълнят. Това лишава ден, два и оттова се получават тези замътвания на водата ", добави кметът на община Аврен Емануил Манолов.

Проблемът с водата ще бъде изцяло решен, откакто селата, които имат лични водоизточници, бъдат захранени от водопровода " Камчийски пясъци ". За задачата е належащо създаване на ВиК връзка с дължина към километър и половина. В момента се изготвя план, който ще бъде подготвен при започване на лятото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР