Жители на Приморско и Созопол излязоха днес на протест пред

...
Жители на Приморско и Созопол излязоха днес на протест пред
Коментари Харесай

Жители на Приморско и Созопол излязоха на протест заради опасността от безводие

Жители на Приморско и Созопол излязоха през днешния ден на митинг пред Областната администрация в Бургас поради въведеното отчасти бедствено състояние във ВиК бранша. 

Те желаеха оставката на шефа на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев , изясненост пред обществото по отношение на аргументите за оповестяване на изключителното състояние, както и по-сериозен цивилен надзор при усвояването на средствата за ремонт на пречиствателната станция към язовир " Ясна поляна ". 

" Ние се занимаваме главно с туризъм, а без вода е немислимо да развиваме тази активност. Тук не става въпрос, че са наранени едно или две обитаеми места, а приказваме за един голям район. Аз, като външен човек, съм осведомен с тези проблеми от повече от 10 години. Алармирали сме, само че казусът е неглижиран ", съобщи уредникът Здравко Василев. 

Припомняме, че на 8 декември беше оповестено частичното бедствено състояние за общините Царево, Приморско, Созопол и част от Средец, които се зареждат от язовир " Ясна поляна ".

Причината е показаният отчет от шефа на ВиК-Бургас , съгласно който структурата на пречиствателната станция за питейни води към язовира е доста компрометирана и слага пред действителен риск част тези обитаеми места да останат без качествено водоподаване и прекосяване на режим на водата през летните месеци.

 Необходимата инвестиция за ремонт на пречиствателната станция е 15 млн. лева, за които по-рано регионалният шеф проф. Мария Нейкова обяви, че ще упорства пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР