Жители на Нова Загора сигнализират с години институциите за обгазяване

...
Жители на Нова Загора сигнализират с години институциите за обгазяване
Коментари Харесай

Жители на Нова Загора се оплакват от обгазяване със сероводород, институциите си прехвърлят топката

Жители на Нова Загора алармират с години институциите за обгазяване със сероводород в града, което е доказано и от замервания, само че ограничения по този начин и не са взети. Сигналът беше изпратен до OFFNews от Инициативен комитет " Нова Загора желае да диша ". 

Замервания, направени от 15 до 18 юли 2019 година удостоверяват, че има сероводород над допустимата централизация, като в някои часове завишението е повече от 2 пъти над допустимото. Според инициативния комитет доста от жителите на града се оплакват от раздразнение в очите и гърлото, главоболие, замаяност и отмалялост, които свързват с обгазяването. 

Гражданска самодейност по проблема е образувана още при започване на 2015 година Тогава са изпратени сигнали по отношение на обгазяването до разнообразни институции, включително до Министерския съвет и Президентството.

Според инициативния комитет източникът на замърсяването е инсталацията за биогаз „ Енерджи 2 " ООД, която е благосъстоятелност на група „ ГРАДУС ". Инсталацията създава електрическа и топлинна сила посредством анаеробно разграждане на биомаса от растителни и скотски вещества (птичи и кравешки тор).

Гражданите упорстват и за среща с премиера Бойко Борисов, тъй като точно той прерязва лентата при откриването на предприятието през 2014 г. 

През 2017 и 2018 година са проведени два митинга пред инсталацията за биогаз с искане инсталацията да бъде изведена от употреба до премахване на аргументите водещи до неприятните и заплашващи здравето ни миризми, а през предходната година е импортирана и петиция в Европарламента с 1176 подписа. 

До решение на казуса обаче по този начин и не се стига, доказателство за което са и напълно скорошните замервания на въздуха, показващи повишени количества сероводород. 

Министерството на околната среда и водите прави инспекции, само че излиза със заключението, че са спазени всички условия на европейското и българското законодателства. 

" Като жители и сигналоподатели се съмняваме в коректността на осъществяваните инспекции, които се правят на обекта. У нас се поражда подозрение, че вложителят, контролиращите институции и локалната власт са в странна симбиоза, която е в ущърб на ползите на обществото ", изясняват от организацията.

През 2018 година Министерството на здравеопазването излиза със мнение по отношение на отрицателното въздействие на неприятните миризми върху хората. В мнението се споделя, че редица проучвания предполагат връзка сред " ниски равнища на примес от излъчвания с неприятна миризма (включително и сероводород) и недоволствата на експонираното население от отмалялост, меланхолия, бодърствуване, главоболие, световъртеж, нарушена централизация, изменчиво въодушевление, яд, несигурностили се следят промени в неврофизиологичните и невропсихологичните функционалности ". 

От ведомството показват, че всички държавни органи и институции би трябвало да организират действия по запазване на здравето, с което обаче насочват вниманието към останалите институции и утвърждават, че Министерство на здравеопазването не е единствената такава, която би трябвало да поставя грижи за здравето на хората. Оттам допълват, че ако предприятието е приложило всички ограничения, с цел да не се изпускат неприятни миризми, то тогава контролните органи би трябвало да изискат от него проект от спомагателни ограничения. 

От министерството обаче допълват, че, както били показали неведнъж и пред Министерство на околната среда и водите, са нужни съществени законодателни промени, които да подсигуряват здравословна среда на жителите още на стадиите на издаване на екологична оценка и оценка на въздействието на околната среда при оценяване на капиталовото предложение. Според тях е належащо и да се удължи срокът за предоставяне на оценка на здравния риск, когато става въпрос за " високо рискови от здравна позиция капиталови оферти, чиято реализация след това би довела до утежняване на факторите на виталната среда и повишение на заболеваемостта на популацията в съответния район ". 

От Министерство на здравеопазването приказват даже и за цялостна смяна в концепцията за оценка на капиталови оферти. 

Всичко това обаче не излиза от сферата на пожелателното и изразените от Министерство на здравеопазването очаквания институциите да работят дружно в името на опазването на публичното здраве. Така и не се стига до действителни стъпки, които са свързани със повишените равнища на сероводор или до предложените от Министерство на здравеопазването промени в законодателството. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР