Жители на „Лозенец“ се борят за едни от малкото незастроени

...
Жители на „Лозенец“ се борят за едни от малкото незастроени
Коментари Харесай

Унищожените кестени от защитен вид в „Лозенец: Кога ще бъдат заменени от нови дървета?

Жители на „ Лозенец “ се борят за едни от дребното незастроени пространства в столичния квартал. bTV Новините наблюдават тази история по зрителски сигнал за съзнателно унищожени дървета и обещанието да бъдат сменени от нови.
Снимка: btvnovinite.bg
Историята стартира през 2018 година, когато Димитър Димитров наема частен паркинг. Дърветата в него почнали да изсъхват и той решил да заяви на притежателя. Уведомил и общината.

„ Моментално позвъних на притежателя на този парцел. Той реагира нервно. Каза, че него това го устройва “, споделя Димитър.

Тогавашният кмет на региона удостоверява, че унищожаването на дърветата е съзнателно. Но не може да каже кой е причинителят. Затова пък е безапелационен, че „ при всички положения ще изиска от притежателя да засади дървета, тъй че да може въпреки всичко да се поддържа и озеленяването на този парцел “.

Според хората в квартала преди години този терен е реституиран и от градинка се е трансформирал в частен парцел, само че в случай че има дървета не може да се строи.

Според общината тук в никакъв случай не е имало градинка. След отравянето на дърветата през днешния ден те към този момент не съществуват.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Заповедта от 2018 година за засаждането на дървета от предпазен тип не беше изпълнена от притежателя на терена. Освен това има безучастие от страна на общината във връзка с надзор “, споделя жителката на „ Лозенец “ Антоанета Павлова.

„ Първоначалната функционалност на този терен е да обслужва потребностите на целия квартал, който е очакван за сложно застрояване и всички дървета от дясната страна на улицата са необичайно отстранени “, споделя различен гражданин на квартала.
Снимка: btvnovinite.bg
Според него главната цел е да се застрои имота и дърветата пречат за това.

Що се отнася до опцията да се отчужди терена и да се обезщети притежателя, „ това е политическо решение и може да се направи от госпожа Фандъкова “, съобщи архитектът на регион „ Лозенец “ Николай Христов.
Снимка: btvnovinite.bg
По неговите думи това решение е „ въпрос на обосновка “, а това не може да бъде запазването на терена като зелена повърхност, тъй като наоколо имало други.

Жителите на квартала означават, че в региона има подпочвени води, които са довели до проваляне на кръстовище и не би трябвало да се строи.

Вижте повече във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР