Жители на Чепеларе затвориха 6 пъти по двадесетина минутки в

...
Жители на Чепеларе затвориха 6 пъти по двадесетина минутки в
Коментари Харесай

Чепеларе затвори 6 пъти по 20 минути пътя Смолян - Пловдив, брани прокуратурата

Жители на Чепеларе затвориха 6 пъти по двадесетина минутки в продължение на 2 часа пътя сред Смолян и Пловдив. Въпреки че коли бяха пускани на шпации, по най-натоварения път в Родопите се извиха огромни опашки.

Блокадата е в символ на митинг против закриване на районната прокуратура в града. С плакати " Висш съдебен съвет, желаеме си прокуратурата ", " След прокуратурата какво следва, господа " и други Хората показаха противоречие с решението на Висшия правосъден съвет 11 районни прокуратури в страната да станат териториални отделения. В тези отделения прокурорите ще извършват и след 1.01.2019 година в цялостен размер законовите си отговорности – ще вземат участие в правосъдни съвещания, ще дават наряди и ще одобряват жители. По никакъв метод правоприлагането в посочените обитаеми места няма да бъде нарушено, а ефикасното осъществяване на работата на прокуратурата ще бъде обезпечено посредством съответно систематизиране на натовареността и оптимално потребление на ресурсите, твърди прокуратурата.

„ Жителите на общината смятат, че това решение е нестимулирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, стопански, обществени и други. Но най-притеснителен е фактът, че то не е разисквано и в съгласие с жителите на община Чепеларе, които директно визира. Изненадани от това решение са и представителите на локалната власт, които също не са били осведомени. Решението е взето непрозрачно и накърнява човешките, цивилен и съюзни права на хората от региона, а също така е в несъгласие с рекомендациите на Европейската комисия, като би могло да се стигне и до пускане на по този начин наречената „ наказателна процедура “ против България ", съобщи Тонка Дичева, ръководител на инициативния комитет за митинга. Сред протестиращите бе и кметът на общината Славка Чакърова. Според нея Висш съдебен съвет не е спазил авансово оповестения аршин да не се закриват прокуратури, които са покрай огромни курорти и до границата, а Чепеларе попада в обсега и на двата критерия.

Протестиращите се заканиха с нови блокади, в случай че настояванията им не бъдат чути. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР