Жители на Белащица излизат на протест пред сградата на Басейнова

...
Жители на Белащица излизат на протест пред сградата на Басейнова
Коментари Харесай

Жители на пловдивско село излизат на протест, искат оставката на шефа на Басейнова дирекция

Жители на Белащица излизат на митинг пред постройката на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) с искане оставката на шефа Васил Узунов. Реакцията им идва след отсъствие на представител на институцията в пловдвския Административен съд, където през днешния ден се организира първото съвещание по тъжба на „ Холсим “ АД. Фирмата концесионер от кариерата над Белащица апелира заповедта на Басейнова дирекция, с която се учредява Санитарно-охранителна зона (СОЗ) в региона на двата каптирани извори „ Калоян дере I ” и „ Калоян дере II ”.
Прочетете още
Въпросната заповед е основна, защото не разрешава активността по рандеман е региона на зоните , само че и позволява водовземането от изворите, като отчасти взема решение казуса с неналичието на вода в селото . Нарушеното водоподаване в региона е проблем, който от години мъчи жителите на Белащица, а през последната седмица от това страдат домакинства на улиците “Трети март “, “Отдих “, “Радецки “ и “Крайречна “.

Припомняме, че процедурата по основаване на Санитарно-охранителни зони бе стартирана при ръководство на предходния шеф Георги Велев и финализирана с подписа на новоназначения по това време началник Васил Узунов. Заповедта бе пусната в авансово осъществяване, като още тогава частните компании „ Европейски пътища “ и „ Холсим “ апелираха това пред Административен съд и желаеха, анулация на осъществяване и отменяне на заповедта.

Днес, когато магистратите са разглеждали жалбата им, в залата не се е явил акредитиран представител на Басейнова дирекция, нито е било изпратено мнението на институцията. За това твърди в персоналния си профил във Facebook адв. Снежана Стефанова, която е участвала от името на гражданин на Белащица.

 „ Имаме систематичен проблем с водата в Белащица. За нас няма вода, а идва летен сезон. Ние от години се борим тези два източника да влязат в системата на селото. За да имаме повече вода, по-малко да се влияем от повредите на ВиК. Днес на делото се яви представител на „ Холсим “, само че от Басейнова дирекция нямаше процесуален представител. За нас това значи безусловно неглижиране на задължението да защитят заповедта си. Учредяването на Санитарно-охранителни зони решаваше и казуса с водата, и въпроса с кариерите. Днес съдът позволена правенето на сложна експертиза на водата в Белащица по искане на „ Холсим “. Нямаше кой да възрази против това, което ни води на мисълта, че не желаят да защитят интереса на жителите на Белащица “, разяснява адв. Стефанова пред TrafficNews . Юристът съобщи, че точно по този мотив се провежда митингът, избран в петък (28 април) от 11ч..

Медията ни потърси за коментар шефа на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ Васил Узунов. Той съобщи, че на делото не е участвал акредитиран негов представител, но подчерта – в съда е постъпило мнение на дирекцията във връзка жалбата на частната компания .

„ В него молим да бъде оставена без почитание жалбата на „ Холсим “. Ние седим зад заповеда за Санитарно-охранителните зони край Белащица и функционалностите, които тя извършва. Нашите причини през цялото време са едни и същи – че процедурата е извършена законосъобразно и тя следва да бъде оставена в действие “, добави той.

Узунов съобщи, че не е осведомен с желаната му оставка от жилени на Белащица , само че и не намира решение на проблема, в случай че напусне директорския пост.

„ Не мога да схвана какво ще помогне, в случай че подам оставка. Не сме неглижирали делото. Басейнова дирекция си е свършила работата, когато е учредила Санитарно-охранителни зони. Важно е да кажем, че БДИБР няма по какъв начин да обезпечи чиста питейна вода на популацията. Това го прави ВиК, на което сдружение ние издаваме позволения да реализира тази активност “, добави шефът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР