Жители и гости на Добрич днес празнуват. Така, както преди

...
Жители и гости на Добрич днес празнуват. Така, както преди
Коментари Харесай

78 години от връщането на Южна Добруджа към България

Жители и посетители на Добрич през днешния ден честват. Така, както преди 78 години, когато градът е ликувал след връщането на Южна Добруджа към България. На днешния ден през 1940 година българската войска влиза в града, а 25-ти септември се празнува като формален празник от добричлии от 1990 година.

На 7 септември 1940 година вследствие на дипломатическите старания на българското държавно управление, както и в резултат на извършен мощен дипломатически напън от страна на някои от Великите сили върху Румъния, се подписва Крайовската конвенция. Съгласно този междудържавен контракт, анексираната от Румъния след Междусъюзническата война Южна Добруджа, се връща на Царство България.

Южна Добруджа е освобождавана два пъти от румънско владичество-веднъж през 1916 година и повторно през 1940-та след подписването на Крайовския контракт от 7 септември 1940 година. И за разлика от първия път, когато свободата се извоюва с оръжие, то през 1940 година става спокойно.

На 25 септември Българската войска влиза в Добрич. Ден, в който жителите на града ликуват и посрещат войската със флагове, особено избродирани кърпички и цветя. И честват по този начин изстраданата в годините независимост. След изтеглянето на румънските управляващи, на тяхно място незабавно идва българска администрация и още на 26 септември стартира работа. Тогава, преди 76 години, в регистъра е записано и първото бебе, което носи името Свобода.

Свобода Димитрова

„ Когато отишъл татко ми да ме запише, чиновникът споделил, щели да ме запишат Тодора или Маруся, чиновникът споделил, в случай че държите да запишем детето под номер едно би трябвало да я запишем Свобода. Баща ми не се поколебал, споделил -чудесно българско име. Всички деца преди мене са записани на латиница. Аз съм първото дете записано на кирилица. Под номер едно, с българско име, с български букви. "

Днес Свобода се усеща горда с името си, само че е и малко тъжна, че е останала сама, а единственото й дете живее надалеч - в Чикаго. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР