Жилищният сектор в най-голямата икономика Европа Германия се срива. Месеци

...
Жилищният сектор в най-голямата икономика Европа Германия се срива. Месеци
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Германия не са падали толкова рязко от 60-те години насам

Жилищният бранш в най-голямата стопанска система Европа Германия се срутва. Месеци наред цените падат, строителни бизнесмени отхвърлят поръчки. Това се случва след години на ниски лихвени проценти. След като централната банка стартира да подвига лихвите, секторът на парцелите, освен в жилищния сегмент, стартира да потъва.

През 2023 година разноските за покупка на апартамент в Германия са паднали с 8,9%. За еднофамилна къща разноските са намалели с 11,3%, а за еднофамилна жилищна къща, с 20,1%.
 Жилищният бранш в Германия затъва още
Жилищният бранш в Германия затъва още

Близо 50% от строителните бизнесмени се оплакват от липса на нови поръчки

Данните са на Института за международна стопанска система в Кил (IfW) и разкриват, че през 2023 година цената на парцелите на немския жилищен пазар е отбелязала най-рязък спад от 60 години.

" Скоростта и степента на настоящия спад в цените на недвижимите парцели в Германия са невиждани в исторически проект. Откакто експертните комисии стартират да наблюдават цените от 60-те години на предишния век, най-малко до момента, цените на недвижимите парцели не са падали толкоз бързо и внезапно ", се споделя в отчета.

Според IfW последният път, когато е следен забележителен спад като този, е бил в средата на 90-те години. Продажните цени бяха с сходен спад тогава (най-вече за апартаментите), само че лиши към 10 години, с цел да се случи сходно нещо, считат създателите на отчета.
 Жилищният бранш на Германия сложи връх по анулирани планове
Жилищният бранш на Германия сложи връх по анулирани планове

Екперти декларират, че доста планове към този момент не са стопански жизнеспособни

Цифри

В разбора са включени 19 немски града, като цените падат изключително внезапно в Кьолн и Щутгарт, всеки с по 3,6%, спрямо предходното тримесечие.

Цените в Берлин (-0,4%), Франкфурт (-0,2%) и Хамбург (+0,2%) се задържаха, до момента в който цената на къщи в Кемниц (-3,5%), Висбаден (-3,9%) а Карлсруе (-3,9%) падна.

" Като се имат поради огромните нараствания на цените за повече от 10 години и новата среда на лихвените проценти, фаза на промяна на цените е изцяло естествена и не е стопански тревожна до степента, която сме виждали до момента ", разяснява президентът на IfW Мориц Шуларик.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР