Жилищна сграда ще се построи на мястото на съборените тютюневи

...
Жилищна сграда ще се построи на мястото на съборените тютюневи
Коментари Харесай

Върху съборените тютюневи складове никне жилищна сграда

Жилищна постройка ще се построи на мястото на съборените тютюневи хранилища в Пловдив.

Въпреки че служебният министър на културата Велислав Минеков посети Пловдив три пъти в границите на 24 часа и макар че подписа заповедта складовете да бъдат оповестени за недвижима културна полезност, това не спря багерите.

В изострен конфликт през цялото денонощие бяха локалната власт и министерството.

Пред Би Ти Ви вложителят съобщи, че възнамерява да построи жилищна постройка, а жители се оповестиха в отбрана на културното завещание.

Тютюневите хранилища са емблематични за Пловдив. В града споделят, че точно от тях писателят Димитър Димов черпи ентусиазъм за романа си " Тютюн ".

През август 2016 година пламъци обгръщат няколко от най-емблематичните здания от комплекса. За палежа на тютюневите хранилища е наказан 44-годишен скитник.

Щетите са за над 11 млн. лв..

Шест години по-късно багери стартират да събарят други тютюневи хранилища. Спешно на място в среднощ, дружно с полиция, отива служебният министър на културата.

От ОДМВР-Пловдив обявиха, че полицията ще стои на място, до момента в който се произнесе прокуратурата и не стане ясно дали е законно събарянето.

Вчера до момента в който първите багери унищожават постройката, на експертен съвет към “Института за недвижимо културно завещание ” се взима решение да се промени статутът ѝ, само че през днешния ден постройка няма.

Според локалната власт събранието е законно.

Началникът на отдел " Инвестиционни планове " към община Пловдив арх. Пламена Андонова съобщи, че това е развой повече от 5 години и с бездействието на Министерството на културата.

“Инвеститорът е частен, нямат дълготраен градоустройствен статут. Предвидено е ново застрояване, всеки може да ги събори откакто уведоми общината ", добави тя.

" Като образ най-малко на 90% да е като остарялата, снимали сме я. Министър Минеков може да споделя у дома каквото си желае, ние следваме закони и нормативи. В този парцел няма нито един монумент на културата ”, безапелационен е Стоян Стоянов.

Днес следобяд служебният министър на културата се срещна с жители.

“Когато купувате това, има риск. Ако сте с незаконни планове, това е загуба за цяла България, виждате по какъв начин наподобява монумент на културата ”, сподели Минеков.

Поредното скандално срутване, това е част от историята на града, касае целия културен живот в града, сподели жител.

Директорът на “Националния институт за недвижимо културно завещание ” съобщи, че кметът на Пловдив Здравко Димитров носи персонално отговорността за унищожаването на двата склада в " Тютюневия град ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР