Жилището на президентката на Перу Дина Болуарте беше претърсено в

...
Жилището на президентката на Перу Дина Болуарте беше претърсено в
Коментари Харесай

Обиск в дома на президентката на Перу

Жилището на президентката на Перу Дина Болуарте беше претърсено в границите на следствие за нелегално обогатяване, предадоха международните организации.

Перуанската лидерка е обвинена, че не е заявила пред управляващите сбирка от първокласни часовници.

В претърсването са взели участие 40 служители на реда и магистрати. Целта на интервенцията е била конфискацията на часовниците " Ролекс ".

Кадри, излъчени по локална телевизия, демонстрират проверяващите да обкръжават дома на президентката в покрайнините на Лима. Заради интервенцията са били блокирани и околни улици и придвижването по тях е било спряно.

Намесата на полицията е била поискана от прокуратурата, откакто преди този момент тя отхвърлила настояването на Болуарте сама да й даде часовниците и документите, обвързвана с тяхното закупуване.

В случай че се стигне до дело, по конституция то не може да започва до юли 2026 година, когато изтича мандатът на Болуарте.

Скандалът се развихри, откакто локалното издание " Ла Енченора " разгласява на 15 март серия от фотоси, показващи Болуарте да носи разнообразни първокласни часовници в интервала, в който тя е била част от държавното управление през 2021 година и 2022 година

След това Болуарте съобщи, че съвестта й е чиста и че имала единствено един остарял часовник, закупен със спестяванията й, съобщи Българска телеграфна агенция. " Влязох в ръководството с чисти ръце и ще изляза с чисти ръце, както дадох обещание на перуанския народ ", сподели тя.

Шейсет и една годишната Болуарте към този момент е обект на едно следствие за " геноцид, ликвидиране с утежняващи виновността условия и нанасяне на съществени пострадвания ". Това следствие беше подето след гибелта на над 50 души по време на двата месеца на обществени безредици, придружили идването на Болуарте на власт.

Дина Болуарте стана президент на Перу след отстраняването от поста и ареста на президента от левицата Педро Кастильо, на който тя беше вицепрезидент.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР