Жилищата под тепетата поскъпнаха с 8,6 процента на годишна база

...
Жилищата под тепетата поскъпнаха с 8,6 процента на годишна база
Коментари Харесай

Парадокс на пазара: 25 000 апартамента в Пловдив под ключ

Жилищата под тепетата нарастнаха с 8,6 % на годишна база при 14,6% приблизително за страната

Броят на издадените разрешителни за нови жилищни здания в Пловдив пораства, парцелите не престават да нарастват, а празните жилища се множат, демонстрира изследване на " Марица ". Проверка на " Марица " в петте най-големи уеб страницата за парцели демонстрира, че над 25 000 жилища под тепетата сега са под ключ. От тях 20 000 си търсят нови притежатели, а 5000 - наематели. В сметката не влизат жилищата в десетките огромни комплекси, които са в развой на създаване, както и проектираните в бъдещи здания, за които вложителите към този момент имат издадени позволения за градеж.  

За съпоставяне - в София, която е близо 5 пъти го-голяма от Пловдив като население, броят на празните жилища е 47 000. В Бургас пък на тезгяха са едвам 5000 жилища.

Анализатори от дълго време предизвестяват, че презастрояването в Пловдив може да докара до блокиране на имотния пазар. Вече се регистрира наклонност за закъснение на темпа на повишаване на жилищата под тепетата, макар рекордната годишна инфлация. Според последните данни на Национален статистически институт повишаването на имотния пазар под тепетата е 8,6% на годишна база при 14,6% приблизително за страната. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР