Жилищата, къщите и парцелите в Чехия продължават да поскъпват и

...
Жилищата, къщите и парцелите в Чехия продължават да поскъпват и
Коментари Харесай

Поскъпване от 22% при тези имоти само за година

Жилищата, къщите и парцелите в Чехия не престават да нарастват и през третото тримесечие на настоящата година, сочат данните на анализаторската компания HB Index. Най-силен растеж на годишна база има при парцелите – 21.9%. Следват жилищата – 16.3% и жилищата – 15.8%. факторите за повишаване са няколко. На първо място това е страхът от напредък на инфлацията, което води до забележителен растеж на покупко-продажбите и на второ място – повишаването на строителните материали, което по прогноза на анализатори ще продължи и през първата половина на 2022 година

„ Третото тримесечие на настоящата година даде началото на растеж на лихвените проценти по ипотечните заеми и опасенията за повишаване, което подтиква търсенето на парцели. Картината евентуално ще се резервира и през четвъртото тримесечие на 2021-ва. Тогава обаче настоящата обстановка на ипотечния пазар би трябвало да се отрази на цената на парцелите вследствие на бързо повишаване на лихвите. Поради това предвиждаме, че през идната година нарастването на цените при жилищата ще се забави. В резултат на ниското предложение, растящата инфлация, повишаването на строителните материали и сила не чакаме парцелите да стартират да поевтиняват “, предвижда Иржи Фейкс, ръководител на Съвета на шефовете на Hypoteční banka и ČSOB Stavební spořitelna.

От 2010 година жилищата в Чехия са поскъпнали с 93.3%, а през третото тримесечие по отношение на второто на настоящата година, растежът е 5%. Във всички райони цените са се повишили приблизително с 4%.

Цените на къщите са се нараснали с 4.8% по отношение на второто тримесечие и записват най-високия растеж на тримесечна база за последните 10 години. Върху нарастването на цените доста въздействие оказва и повишаването на строителните материали и заплащането на служащите.

Що се касае до повишаването на парцелите, то повода за него е и спекулативните вложения, които се осъществиха в сегмента. Предприемачите постоянно купуват и продават земя без организационен проект. От 2010 година до момента цената на квадратен метър земя се е нараснала 116%.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР