Жестоко и вандалско е отношението през последните години и към

...
Жестоко и вандалско е отношението през последните години и към
Коментари Харесай

Мощни машини и изкуствени пътеки дълбаят в сърцето на Рила

Жестоко и вандалско е отношението през последните години и към Рила. Джипове, а до неотдавна и багери рият безусловно в сърцето на най-високата ни планина.

200 000 туристи годишно посещават региона на Седемте езера, откогато през 2009 година беше пуснат лифтът от курорта Паничище към едно от най-красивите места у нас.

Високопроходими джипове разрушават нежното равновесие в региона, като транспортират пишман туристи до Седемте Рилски езера в жестоко нарушаване на разпоредбите на Националния парк.

Варварската процедура, която трансформира красиви местности в офроуд трасета, е печеливш бизнес от години. Особено в разгара на лятото никой не жали 15 лв., за да си спести километричните опашки за двуседалковия въжен превоз към езерата.

От 1 юли 2021 година транспортът с джипове до хижа " Рилски езера " е публично неразрешен. Бариерата на пътя към езерата обаче не е спирачка за офроуд джигитите, маскирани като почтени берачи на билки и гъби. По различни пътища джипове качват клиенти нагоре, а контролът мъчно се реализира от рейнджърите на Национален парк " Рила ".

Движението на МПС на територията на Национален парк " Рила " е безусловно неразрешено. Никой до момента не е платил солената санкция от 5000 лв..

А се твърди, че един от офроуд превозвачите е натрупал нарушавания за 310 000 лв..

Още по-сериозен зложелател от джиповете обаче се оказва мегапроект за реновиране на достъпа към Седемте езера. Напук на митингите продължава построяването на алеи от солидни плочи на 2200- 2500 м надморска височина в предпазената територия на Национален парк " Рила ".

Всъщност нарушаването на естественото положение на екосистемите в трите ни национални парка е неразрешено със Закона за предпазените територии, само че пък европроект за 12 милиона подсигурява за добра и бърза облага. Подплатен и със солидни причини - битка с ерозията и улеснение на туристите.

" Навсякъде в Европа пътеките в националните паркове се вършат по подобен метод. Изграждането на каменните пътеки цели ограничение на ерозията, породена от туристите ", уверен е на Красимир Андонов, шеф на Национален парк „ Рила “.

Изпълнението на плана, извоювано от " Юнайтед Пропърти Груп " ЕООД, продължава след прекъсване предишното лято. Тогава туристи сигнализираха екоминистерството за багери, които трасират пътеки в предпазената зона на 7-те езера.

Според модифицирания план към този момент багери няма, копае се с кирки, материали се придвижват единствено с коне под зоркото око на защитата на Национален парк " Рила ".

Вече са постлани 300 метра пътеки, инсталирани са и част от парапетите.

Дали обаче вредите от плана за 12 млн. няма да са повече от изгодите? Дали и по кое време изкуствените пътеки точно на Рила ще се изронят рисково и кой ще ги поддържа?

Дали " избавителният " европроект няма да се окаже съсипващ за Седемте езера - един от неповторимите естествени явления на планетата?!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР