Жестока секира очаква нарушителите на правилата за движение по пътищата.

...
Жестока секира очаква нарушителите на правилата за движение по пътищата.
Коментари Харесай

КАТ със секира за джигитите, готви тежки глоби

Жестока брадва чака нарушителите на разпоредбите за придвижване по пътищата. В момента се обдъжда фрапантно завишаване на глобите за джигитите, стана ясно от коментар на транспортния министър Ивайло Московски.
"Всички институции поставят и все още и следва да се положат спомагателни старания, с цел да се преборим със гибелта по пътищата. Всички системи за сигурност, които има едно транспортно средство, не биха били задоволителни, в случай че лидерът, който го ръководи няма в държанието си инстинкт за самозапазване ", разяснява пред bTV Московски, разяснявайки незабавната среща в неделя, свикана от премиера Бойко Борисов поради злополуките с доста жертви край Микре.
"Участъкът край Микре е доста рисков и когато се одобряват рискови изпреварвания, се случват такива неща. Дори аз съм потърпевш в злополука тъкмо там. Ударът беше сериозен, колите се движеха с 80/90 и една кола реши да изпреварва колона, само че не съумя и ни удари челно.
Водачът й бе с два счупени крайници. Аз бях със 4 счупвания на ръката. Всички бяхме потрошени ", призна Московски.
"Имаме голям апел към всички водачи на моторни транспортни средства оптимално да съблюдават разпоредбите и да мислят за живота на хората на пътя. Ние губим толкоз доста хора всеки божи ден от такива произшествия, че не ни трябват естествени катаклизми. Губим и доста младежи, на които им следва да получат доста от живота ", сподели още той.
"Както към този момент казахме, ще желаеме рейсовете да имат видеорегистратори. Ще задължим транспортните средства, които нямат фабрични колани, да се оборудват с такива. Решихме да ограничим годините на транспортните средства, които правят публичен транспорт. Ще бъдат преразгледани доста от наказванията за превишена скорост - мислим на момента към този момент да се смъкват номерата на аботмобилите ", добави министърът. Той съобщи, че не знае за какво родните водачи съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата в чужбина, а тук не помнят за всички закони и забрани. "Може би там глобите са по-сурови, очевидно и тук би трябвало да са ", призна министърът.
Междувременно стана ясно, че България е преди всичко по починали на пътя на глава от популацията в Европейски Съюз. На 1 млн. поданици на страната ни през 2016 година се падат 99 жертви на пътни катастрофи – съвсем двойно повече от междинното за Европейски Съюз, демонстрират данни на Евростат, които се оповестяват на фона на поредицата от тежки произшествия през последните дни, които единствено в Ловешко взеха над 10 жертви.
Веднага след нас в черната статистика за най-смъртоносните пътища е Румъния с 97 починали в произшествия на милион поданици, а много по-назад остават Латвия и Полша (по 80), Гърция (75) и Хърватия (73). Най-безопасни са пътищата в Швеция с едвам 27 жертви на милион поданици, Англия (28) и Холандия (32).
Като сбор на починалите в произшествия Франция е преди всичко през 2016 година с съвсем 3500 жертви. Близки са и данните за Италия, Германия и Полша – все огромни страни с голяма пътна мрежа. На този декор 7-милионна България регистрира над 700 умряли след произшествия на пътя. От Евростат показват, че общо за Европейски Съюз се следи устойчива наклонност злополуките и жертвите в тях да понижават. Отличници са Португалия, Латвия, Литва, Испания, Гърция и Словения, които за 20 години са понижили жертвите на пътя с две трети.
Данните на статистиката са от 1991 година насам, като през тази година у нас на пътя са починали 1114 души. Най-тежка е 1994 година с съвсем 1400 жертви на произшествия. За по-дълго под 1000 починали нашата страна пада едвам след 2002 година, а внезапен спад има от 2010 година с исторически най-малко от 601 починали през 2012 година и 2013 година.
От тогава насам войната по пътищата у нас се развихря още веднъж. Така и по индикатора починали в произшествия на милион души преди няколко години България е над междинното, само че не и на печалното първо място. Към 2017 година обаче ред страни са създали по-безопасни пътищата си, до момента в който в България, по всичко проличава, към момента всяко пътешестване крие излишно огромен риск.
Според данните на КАТ единствено в девет пътни сектори за първите девет месеца на 2016 година са станали над 1000 произшествия. В тях са починали 40 души, а над 100 са ранените. Причините са от една страна рисков път със завои, висок трафик, скупчване на пътни възли в композиция с висока скорост и погрешно изпреварване, написа "Монитор ".
Само 8% от жертвите на пътя в Европейски Съюз са починали на автомагистрали. 37% са в градовете, а 55% по селските пътища. 46% от жертвите са изгубили живота си в коли, 21% - като пешеходци, 14% са мотористи, 8% са велосипедистите. Европейската комисия отбелязва, че на всеки погубен на пътя, се падат доста повече съществено потърпевши със съществени последици за здравето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР