Жертвите на избухналите в петък вечерта боеве между милиции в

...
Жертвите на избухналите в петък вечерта боеве между милиции в
Коментари Харесай

Десетки са загиналите при боевете в Триполи

Жертвите на избухналите в петък вечерта боеве сред милиции в либийската столица Триполи доближиха 23, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на либийското здравно министерство. При конфликтите са били ранени минимум 140 души, а 64 фамилии са били евакуирани от рисковите зони.

Ескалацията на напрежението може да постави завършек на релативно спокойния интервал, който Либия претърпя през последните две години, отбелязва АП. 

Богатата на нефт страна бе потопена в безпорядък, откакто там избухнаха протести, подкрепени от НАТО, при които през 2011 година бе погубен дългогодишният властнически водач Муамар Кадафи, напомня организацията.

Говорител на службата за незабавна помощ сподели, че към момента не престават опитите за изтегляне на ранените и цивилните, които са хванати в капан от избухналите в петък вечерта боеве.

Здравното министерство заяви, че през вчерашния ден е имало обстрел против лечебни заведения и медицински центрове в столицата, а незабавните лекарски екипи са възпрепятствани в опитите си да изтеглят цивилни. Според министерството тези дейности " клонят към военни закононарушения ".

Общинските управляващи в Триполи упрекнаха ръководещата политическа класа за утежняването на обстановката и приканиха интернационалната общественост да " защищити цивилните в Либия ".

Насилието сътвори всеобща суматоха измежду жителите на либийската столица. В интернет се появиха фрагменти, на които се виждат жилища, държавни здания и транспортни средства, върху които са били нанесени вреди при боевете.

Мисията на Организация на обединените нации в Либия сподели, че са били обстрелвани жилищни квартали на Триполи и прикани за неотложно преустановяване на огъня от всички страни и " възпиране от всякаква форма на тирада на омразата и подбудителство към принуждение ".



Според основаното в Триполи държавно управление на премиера Абдел Хамид Дбейба конфликтите са избухнали, откакто една от милициите е разкрила пукотевица против друга.

Сраженията обаче най-вероятно са част от продължаващата битка за власт сред Дбейба и неговия противник Фахти Башага, който работи от крайбрежния град Сирт, отбелязва АП.  



Дбейбах и Башага са подкрепяни от разнообразни милиции, а през последните седмици Башага активизира силите си в опит да влезе в Триполи и да в профил противника си.

През май опитът на Башага да откри свое държавно управление в Триполи провокира конфликти, които приключиха с изтеглянето му от столицата, напомня АП.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР