Женският национален отбор на България по волейбол взе мястото на

...
Женският национален отбор на България по волейбол взе мястото на
Коментари Харесай

Любо Ганев: За две седмици София ще бъде волейбол

Женският народен тим на България по волейбол взе мястото на Русия в Лигата на нациите и ще бъде хазаин на един от шампионатите.
За първи път в страната се игра снежен волейбол, а в края на седмицата следва европейска подготовка за националния отбор за мъже до 20 години.

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев разяснява всички настоящи тематики в изявление за формалния уебсайт на централата.

- Г-н Ганев, безспорната топ тематика на седмицата е включването на България в Лигата на нациите при дамите. Какво значи това за българския волейбол?

- Един голям авторитет, само че също толкоз и голяма отговорност. През втората половина на юни и началото на юли София ще бъде волейбол. Зала „ Арена Армеец “ ще е хазаин на шампионати от надпреварата и при мъжете, и при дамите. Страхотно е, че нашите почитатели ще могат да гледат най-хубавите ни състезатели в мачове против най-хубавите от целия свят. Очаквам прелестно показване от тимовете ни! И двете обединения ще излязат с нови треньори. Николай Желязков натрупа огромен опит като треньор, смени Силвано Пранди и това ще е неговото бойно кръщение. Назначихме Лоренцо Мичели за ментор на дамите. Италианският експерт е колекционер на титли. Ето, предходната седмица с неговия клубен отбор Валеро льо Кане завоюва Купата на Франция. Сигурни сме, че изборът ни с Мичели е верен. Където и да е бил, е печелил. Бях оповестил 2021-а за годината на женския волейбол. До огромна част беше по този начин. Спечелването на Европейската златна лига в Русе донесе толкоз доста позитивни страсти, хората се възпламениха по нашите дами. А и в съвсем всички мачове девойките бяха на равнище. Ще приказвам с всяка от тях. Искам да се обединим под националния байрак – и по-опитните, и по-младите. Ситуацията ни дава опция да избързаме с една година. Планът беше да влезем във волейболната Лига на нациите при дамите през 2023 година през Челъндж шампионата. Сега е моментът да покажем, че мястото ни е измежду най-хубавите, както постоянно е било. България постоянно е имала мощен волейбол и в тези две седмици чакам да го покажем на целия свят. Откакто станах президент на федерацията, няма разделяне на мъже и дами. Условията и вниманието към двата тима са идентични.

- Как ще се справите с два шампионата за толкоз малко време?

- БФВолейбол от дълго време се е потвърдила като отличен уредник на огромни събития. Ако не беше по този начин, нямаше да ни гласоподават доверие. Но в този момент е моментът да прикани всички наши сътрудници да ни подадат ръка. Домакинството е скъпо и положителната организация изисква средства. Всеки, който е станал наш сътрудник, познава коректността ни и постоянно гледаме в една посока. Волейболът е най-успешният ни екипен спорт и съм сигурен, че „ Арена Армеец “ ще бушува от страсти при започване на лятото. Ако някой би желал да бъде наш сътрудник, дано да заповяда да му покажем какво значи волейболното семейство. Аз давам обещание, че „ Българи юнаци “ ще ехти из София.

- Доволен ли сте от първия шампионат по снежен волейбол у нас?

- Безкрайно доста! Това е най-новият спорт от фамилията на волейбола. Като нация, която обожава играта, желаеме да сме и измежду най-бързо разрастващите се. Българите обичат зимните курорти и какво по-хубаво от това да гледат или играят волейбол. Искам да изкажа голямата си признателност към промоутъра на първия шампионат на връх Перелик. Заедно създадохме условия на европейско и международно равнище. Вече имаме първите национални първенци. Мачовете бяха извънредно оспорвани. През предходната година дадохме подтик на плажния волейбол, бяхме домакини на няколко огромни интернационалните шампионата от календара на ФИВБ. А до преди две години върху този спорт внимание съвсем не бе показвано. Сега и тук не желая разделяне. Ще се стремим България да бъде атрактивна и на плажа, и в снега. И нека успеем да създадем тимове, които да изпратим на олимпиади. Една от концепциите на МОК е да вкара снежния волейбол в програмата на олимпийските игри.

- Да приключим с последното огромно събитие за седмица. Какво очаквате от европейската подготовка в зала „ Христо Ботев “?

- Целта е единствено една – класиране за европейското състезание в неделя. Само първият ще получи квота в този момент и няма да чака други квалификации. Мартин Стоев и воденият от него тим подвигнаха доста летвата. Втори в света са! Ще се отнесем с безпределно почитание към гостите от Нидерландия, Естония и Дания, само че нашата класа е доста по-голяма. След толкоз дълго трудно време на пандемия и липса на почитатели в залите чакам ентусиастите да отидат и да поддържат Стоев и тима. Тези момчета в този момент са до 20 години, само че напълно скоро ще бъдат нашите огромни звезди. Научете ги, следвайте ги, радвайте им се! Волейболът е метод на живот за доста българи. Нека фамилията ни продължава да пораства!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР