Женският национален отбор на България по хандбал отново се събра

...
Женският национален отбор на България по хандбал отново се събра
Коментари Харесай

Женският национален отбор по хандбал се събра на подготвителен лагер в Габрово преди световните квалификации срещу Италия

Женският народен тим на България по хандбал още веднъж се събра след 6-годишна пауза. Представителният отбор на страната стартира първия си подготвителен  лагер в Габрово за идните два дуела против Италия от първата фаза на квалификациите в зона Европа за идващото Световно състезание. Мондиалът ще се организира в Норвегия, Швеция и Дания през ноември и декември 2023 година.

Треньори на състава са Петя Панчева и Веселина Златева, а треньор на вратарите е Анита Хараланова. Те селектираха 18 състезателки в разширения състав. Поради здравословни аргументи за първия лагер не дойде Стефка Агова, отсъства и Соня Богданова. От чужбина се причислиха Ивон Дюлгерова (Местрино, Италия), Лора Сарандева (Тулуза, Франция), Мари Томова (Будучност, Черна гора), Лидия Ковачева и Мадлен Тодорова (Шпаркасе Блау-Вайс Фелдкирх, Австрия), Полина Генчева (Ларвик, Норвегия), Маринела Панайотова (Понтиния, Италия), Стефани Петрова (Ферара, Италия) и Гергана Грозданова (Топличанин, Сърбия). От състезаващите се в българския шампионат са извикани Габриела Георгиева и Стиляна Павлова (Сливница), Кристина Миланова и Стефка Агова (Свиленград), Емилия Самуилова и Гергана Александрова (Търновград), Ирене Иванова и Соня Богданова (Бяла) и Десислава Николова (Етър 64).

" За времето, в което женският народен тим на България не функционираше, много състезателки излязоха да играят на открито и преценихме, че още веднъж е време да го възродим. Мисля, че сме събрали най-хубавото, с което разполага българският женски хандбал сега. Момичета, които са посочили, че с изключение на хандбални благоприятни условия и капацитет имат и чисто човешки качества и имат огромно сърце и предпочитание за изява с националната фланелка. Всички са доста положителни и упражняват с огромно въодушевление. Колективът е страховит! “, разяснява Веселина Златева.

Женският внушителен отбор тренира двуразово в зала „ Орловец “. В петък националките ще изиграят контролна среща в Габрово с първенеца Бяла, който пък се приготвя за присъединяване си във втория кръг на шампионата EHF European cup против гръцкия Анагениси (Арта). В събота тимът на България ще пътуват до град Бяла, където ще направи още една инспекция и с румънския Слатина.

Вторият лагер на тима ще стартира още веднъж в Габрово на 24 октомври. До 30-ти националките ще упражняват в зала „ Орловец “, след което ще отпътуват към Варна. Първият мач с Италия е на 2 ноември в Двореца на спорта в морската ни столица, а реваншът е на 6 ноември в Киети, Италия.

" Малко е времето за подготовка, само че е мъчно да съберем състезателките за по-дълго. Докато девойките от чужбина се състезават професионално, въпреки че някой от тях и работят, тези от нашето състезание работят и упражняват и това е допустимо най-дългото време, в което можем да ги извикаме на лагер. Все отново те са към този момент построени играчи и няма да се занимаваме с техника или физическа подготовка. Основното нещо е да се сработят по-добре между тях и да преценим коя стои най-добре на дадена позиция. Гледали сме мачове на Италия от предходната година и считам, че противникът е реализуем. Превъзхождат ни основно с това, че се събират редовно, а ние много време не сме имали народен тим, само че пък желанието при нас е голямо “, сподели още Златева.

Победителят от дуела България – Италия ще продължи във втората фаза от елиминациите за Световното състезание, в която ще се включат още осем отбора, спечелили срещите си от първия квалификационен кръг, плюс Чехия и 10 тима от идното Европейско състезание в Словения, Република Северна Македония и Черна гора.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР