Женските зайци са известни с това, че много лесно и

...
Женските зайци са известни с това, че много лесно и
Коментари Харесай

Важни грижи за бременна зайкиня

Женските зайци са известни с това, че доста елементарно и бързо забременяват. Подобно на другите животни, бременните зайкини се нуждаят от грижи и внимание по време на този интервал, с цел да може бременността да мине леко и сполучливо.

Като виновен собственик на заек, можете да извършите доста за тях, като да вземем за пример да се погрижите за мястото, където ще раждат. Важно е и да храните вярно женската до самото раждане, а по-късно да се грижите и за самото поколение от дребни зайчета. Трябва да помислите и авансово дали ще се грижите вие по-късно за дребните или ще им намерите нов дом.

Как вярно да настройките мястото за раждане?

1. Мястото би трябвало да е с задоволителни размери, с цел да може там да се усеща комфортно освен женската, само че и дребните след раждането на зайкинята. Така да вземем за пример зайците могат да имат доста огромно поколение, което да стигне даже до 14 дребни, което значи че клетката не би трябвало да е по-малка от 70 на 40 сантиметра. Така мястото ще е задоволително, с цел да може животните да се усещат удобно.

- Ако нямате обособено място или клетка с подобен размер, тогава е време да се погрижите за това авансово, а не да чакате последния момент;

- Сложете клетката по този начин, че да не се намира покрай доста шумни места. Не бива и да има доста ярка светлина, както и други фактори, които могат да провокират стрес в животното.

2. Обособете клетката, с цел да се усещат удобно зайчетата и майка им. Можете да употребявате дървена кутия или кашон с нужните размери, като на пода можете да сложите суха трева, плява или сено. Стените би трябвало да са с височина към 3 сантиметра, само че не и доста по-високи, с цел да може женската елементарно да излиза и влиза в него.

3. Почиствайте клетката постоянно и сменяйте сеното или суха трева с нова всеки 3-5 дни според, колкото нечисто е мястото. Задължително измийте пода и с почистващ препарат, който не е нападателен. За задачата можете да употребявате елементарен течен сапун да вземем за пример. Важно е да следите за непорочност на клетката и след раждането на потомството, изключително в случай че женската върви в тоалетна в нея.

 Грижете се добре за бременното зайче

4. Старайте се да избягвате всичко, което може да стресира бременната зайкиня. Тези животни са склонни към напрежението, като по време на бременността това може да се окаже пагубно за дребните и тя да загуби цялото си поколение. Именно по тази причина не трябва да издавате мощни звуци да вземем за пример и като цяло е значимо да отбраните животното от всички вероятни стресиращи фактори. Не бива да допускате други животни да се приближава до клетката, защото женската може да ги схване за хищници.

5. Бъдете подготвени, че ще се наложи да разделите женската от мъжкия заек незабавно след раждането. Клетките им обаче би трябвало да се намират близо, с цел да имат контакт между тях. Така ще попречите на това женската да бъде оплодена незабавно след раждането. И не забравяйте, че зайците са доста привързани един към различен и по тази причина за тях е значимо да могат да се виждат, да се допират и да си взаимодействат.

- Най-често зайкините могат да забременеят още веднъж 48–72 часа след раждането. Затова е значимо да държите женските и мъжките зайци настрана, в случай че не желаете те непрекъснато да се размножават;

- Невъзможността на сътрудниците да бъдат близо един до различен може да е доста стресова за тях, защото тези животни са доста привързани към колегата си. Това може да докара до меланхолия, тревога, загуба на вкус при заека и доста други проблеми, които ще пречат на женската да се грижи за потомството си.

Хранене на бременна зайкиня.

1. Давайте качествена и свежа храна

По време на бременността при зайците е доста значимо женската да се храни добре. Давайте постоянно редово сено и свежи листа от зеленчуци, както и готовата суха храна. Не я насилвайте да яде повече, в сравнение с желае и има потребност. Можете да давате моркови, китайско зеле или пък цвекло. Съобразете готовата суха храна с тежестта, като на всеки 2, 5 кг би трябвало да одобряват 15-30 грама от нея.

2. Следете за това да имат задоволително вода.

 Зайците забременяват елементарно

Сменяйте постоянно водата най-малко 2 пъти дневно. Бременните зайци имат потребност от задоволително количество чиста вода, с цел да може организма им да създават задоволително мляко за изхранване на поколение.

3. Как да държим бременна зайкиня?

Придържайте женската с една ръка за гърдите, а с другата - задната част. Притиснете я леко към себе си, за се усеща топло и с цел да не се опасява. Ако въпреки всичко се опасява, тогава позволете на женската да скрие главата си под мишницата ви, с цел да се почувства по-спокойно.

4. Позволявайте на женската да излиза и да играе отвън клетката 1-2 пъти дневно.

Пускайте я свободно да се разноски, с цел да може да учи пространството, а и тъй като за бременните зайци е доста значимо да се движат свободно всеки ден. Така се подтиква кръвообращението, а това разрешава да се усъвършенства притока на значимите хранителни детайли към още нероденото поколение.

Спазвайки тези лесни и простички насоки, ще можете да се погрижите вярно за бременните женски и да сте сигурни, че бъдещето поколение ще бъде крепко. Ако въпреки всичко имате някакви подозрения, тогава ви съветваме да се обърнете за консултация и съвет при развъждане на зайци към ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР