Женската панда има по-голям шанс да зачене и да роди

...
Женската панда има по-голям шанс да зачене и да роди
Коментари Харесай

Пандите се размножават само по любов

Женската панда има по-голям късмет да зачене и да роди крепко потомство, в случай че изпитва мощни усеща към мъжкаря, с който се чифтосва, открили са експерти след години наблюдения на панди. Пандите са считани за изчезващ тип поради бавния развой на възпроизвеждане, само че при прочувствена връзка с колегата се развъждат по-успешно.

Големите панди доближават до полова зрялост във възрастта от 4 до 8 години, а репродуктивните им благоприятни условия не престават, до момента в който не станат на 20 години. Любовният интервал на пандите е доста къс - към двадесетина дни напролет, като опцията за забременяване е през 3 дни от този интервал.

Бременността продължава от 95 до 160 дни и на бял свят се появяват едно или две бебета, които тежат от 90 до 130 грама. За страдание пандата, която е родила две дребни, изоставя едното, защото макар дребния размер на бебетата, тя може да поеме грижите единствено за едно, защото млякото й няма да стигне за две. Затова експерти непрекъснато наблюдават ражданията и се пробват да спасят изоставените от майката бебета.

В продължение на няколко години експерти от Китай следили 27 женски и 11 мъжки панди, които били затворени в специфични огромни кафези с дървета и басейни. На всяка женска била предоставена опцията да избира сред двама мъжки, като контактът бил стеснен - животните можели единствено да се следят през решетките и не можели да се допират.

 Пандите се развъждат единствено по обич

Когато женската проявявала мощен интерес към мъжкаря и той й отвръщал със същото, се считало, че тази двойка сигурно ще има бебе. В някои от случаите интерес проявявал единствено единият от бъдещата двойка, отбелязвали се и няколко случая на мощна експанзия сред животните.

Когато женската си харесвала някой мъжага, тя вдигала опашка и издавала звуци, които приличали на нежно чуруликане. След дълги наблюдения било позволено на пандите, които се харесват, да се опознаят от близко. Двойките, които се харесвали макар дистанцията, което ги разделяло, се сдобили с бебе в 90 % от случаите. Липсата на обич от страна на женската довела до едвам 50 % успеваемост в процеса на забременяване. Пандите, които не се харесвали през решетките, при непосредствен контакт продължавали да се отбягват.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР