Жените войници в армейските специални операции са изправени пред широко разпространен сексизъм и тормоз, се казва във военен доклад

...
ВАШИНГТОН (AP) — Жените войници са изправени пред необуздан сексизъм,
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (AP) — Жените войници са изправени пред необуздан сексизъм, тормоз и други предизвикателства, свързани с пола, в доминираните от мъже армейски специални операции части, според доклад в понеделник, осем години след като Пентагонът отвори всички военни работни места за жени.

САЩ. Командването на специалните операции на армията в продължително проучване съобщава за широк спектър от „явно сексистки“ коментари от мъже войници, включително широко отвращение към жените, служещи в командоси. Коментарите, според него, „не са извънредни ситуации“, а представляват общо мнение, че жените не принадлежат към екипите за специални операции.

„Идеята, че жените са еднакво физически, умствено и емоционално способни да изпълняват повечето работни места са доста откровено смешни", каза един коментатор от мъжки пол. Други казаха, че биха напуснали, преди да работят в екип с жена, и че службата в такава ситуация би създала проблеми и ревност сред съпругите им.

Откровените и понякога груби коментари звучат познато на мнозина, които са наблюдавали трудния преход, когато жените се преместиха на бойни позиции на фронтовата линия на армията. И рисуват тревожна, предизвикателна картина за лидерите.

Изчерпателното докладът анкетира повече от 5000 души, назначени в армейските части за специални операции, включително 837 жени войници, 3238 мъже войници и останалите цивилни от отбраната.

Той разкри, че „по-голямата част“ от негативните нагласи към жените, в специални операции „за съжаление идва от старши подофицери. Така че изглежда показва, че е поколение, ”Команден Sgt. Майор ДжоАн Науман, най-високопоставеният войник в командването, каза в разговор с репортери в понеделник за констатациите.

Въпреки това, негативните настроения разкриха доклада от 2023 г., отразяват острата опозиция, изразена от силите за специални операции в цялата страна служби през 2015 г., когато беше проведено проучване дали жените трябва да служат на опасни длъжности командоси. По-късно същата година, в забележително решение, тогавашният министър на отбраната Аш Картър нареди всички бойни длъжности да бъдат отворени за жени.

Тази промяна последва три години проучване и дебат и отразява официалното признание, че хиляди жени са имали служиха - и много бяха ранени или убити - на бойните полета в Ирак и Афганистан. Оттогава жените са направили значителни крачки в армията, заемайки командни постове на високо ниво, но докладът подчертава, че значителните пристрастия остават.

„Мисля, че гледните точки на хората се променят, когато общуват и виждат страхотните войници, които са там,” каза генерал-лейтенант Джонатан Брага, командир на USASOC. „Говоря за лични взаимодействия, които съм имал с жени-авиатори за специални операции, които са извършили някои от най-смелите вмъквания на въртящи се крила със забранена зона на проникване в историята“, каза Брага, имайки предвид как пилотите за специални операции носят сили в райони, където са под обстрел или заплаха.

„Не мисля, че някой в ​​задната част на този хеликоптер казва: „Човече, бих искал да има мъж пилот. Не, те искат да бъдат страхотен пилот.“

Преди две години ръководителите на специалните операции на армията наредиха проучване за идентифициране и премахване на бариерите пред жените, служещи в техните сили. USASOC е първият, който прави този вид проучване на своите специализирана сила. Не е ясно дали други служби ще направят подобни прегледи.

Проучването на армията се фокусира върху жени, служещи в оперативни роли като зелени барети, рейнджърски полк, авиация и екипи по психологически и граждански въпроси. Проучването и срещите , обаче включваше и жени в широк спектър от помощни длъжности като инженери, механици, зареждачи с гориво и комуникационен и разузнавателен персонал, който работи с или понякога придружава командоси на мисии. Препоръчаните промени са предназначени да облагодетелстват всички жени в командването.

Докладът, който едва сега се публикува, идентифицира редица основни проблеми, тъй като жените войници се оплакваха от сексизъм, изолация, лошо прилягане и неадекватно оборудване и липса на грижи за децата и здравеопазване, особено при бременност. Те също така изразиха огромно убеждение, че биват подминавани за работа, която след това се дава на по-малко квалифицирани мъже и че трябва да направят повече и да бъдат перфектни, за да получат уважение.

„Трябва да работя усилено, за да докажа мое превъзходителство, докато мъжете трябва да работят усилено, за да докажат своята посредственост“, каза една жена войник.

Много мъже войници казаха, че жените войници са уважавани и имат същия шанс за повишения като мъжете. Но числата падат, когато се попита дали жените имат еднакви умения.

Един мъж войник отхвърли всяка идея, че жените преследват кариерни цели, като каза, че жените, които искат задачи за специални операции, „търсят съпруг, гадже или внимание. ” Но имаше и някои, които възразиха, че мъже с отрицателно мнение не са работили с жени и че щом го направят, ще осъзнаят стойността им.

Общо има приблизително 2200 жени войници в USASOC — или почти 8% от 29 000 активни войници. Има и 427 цивилни жени. От 2200, малко повече от 250 са на това, което би се считало за оперативна работа със Зелените барети, 160-и авиационен полк за специални операции, рейнджърския полк и екипите по психологически и граждански въпроси.

Четири жени са преминали изтощителния курс да станат Зелени барети и няколко от тях служат на тези длъжности. Седем жени служат в рейнджърския полк, който наброява общо около 3000 войници.

Докладът съдържа 42 препоръки. Бяха направени няколко, включващи повишено обучение и послания към силите за повишаване на осведомеността относно сексуалния тормоз, наставничеството, здравеопазването и други проблеми. В ход са и други промени.

Като цяло в доклада се казва, че пристрастията към пола са „дълбоко вкоренени“ в персонала и оборудването на силите за специални операции.

И това отразява объркване. Въпреки че има солидно съгласие, че стандартите не могат да бъдат понижавани за жените, мнозина тълкуват това като забрана на всякакви специфични за пола приспособявания.

„Жените може да изискват различни инструменти от мъжете, за да изпълняват една и съща задача“, се казва в доклада. „Необходима е промяна в манталитета, за да се промени архаичното отношение, че снабдяването с инструменти на военнослужещите жени е акт на приспособяване срещу простото снабдяване на нашите бойци с правилните инструменти за работата.“

Ключови примери са бронежилетките, каски и раници, които често са твърде големи за жени войници и мъже с нисък ръст. Армията от години се бори да се справи с проблемите с бронежилетките и преди две години започна да разпространява къси и по-дълги малки защитни жилетки и бойни ризи, предназначени да пасват по-добре на жените.

Новият доклад обаче, каза, че USASOC има твърде малко от тези жилетки с възможност за мащабиране и продължават усилията за справяне с шлемовете и раниците.

Сексуалният тормоз е често срещано, но сложно оплакване.

Въпреки че почти всяка жена във фокус групи каза, че е преживяла сексуален тормоз, само 30% го нарекоха предизвикателство и много малко бяха готови да докладват или публично да го признаят. Според доклада 25 жалби за сексуален тормоз са подадени от жени войници от командването на специалните операции между 2016 г. и 2020 г.

Жените казаха, че се страхуват от репресии и не вярват на командирите да предприемат действия поради „добро старо“ момчешки клуб." А жените офицери казаха, че им е казано да развият „дебела кожа“, за да могат да оцелеят в света на мъжете. шега или коментар може да сложи край на кариерата им.

___

Авторът на AP Тара Коп допринесе за този доклад

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР