Жените в ЕС продължават да получават по-ниски възнаграждения от мъжете,

...
Жените в ЕС продължават да получават по-ниски възнаграждения от мъжете,
Коментари Харесай

За един и същи труд жените в ЕС получават до 865 евро по-малко от мъжете

Жените в Европейски Съюз не престават да получават по-ниски хонорари от мъжете, даже да правят работа, която изисква същите умения, обучение и старания. Това е реалност, макар над 45-годишното законодателство на Европейски Съюз за равно възнаграждение, предизвестяват от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и припомнят за обещанието на Европейска комисия да разгласява Директива за бистрота на заплащането на половете. Позицията на ЕКП е оповестена на уеб страницата на КНСБ.
От ЕКП дават за образец съпоставяне на заплатите в индустриалния бранш. То демонстрира, че дамите, произвеждащи бяла техника, получават доста по-ниска заплата от мъжете, които създават коли, макар че и двете работни места изискват идентични пълномощия. В Германия дамите в бранша на бялата техника, занимаващи се с индустриална работа, равна на полагания труд от мъжете в автомобилната промишленост, получават приблизително с 865 евро на месец по-малко брутно заплащане от тях. В Румъния пък дамите, работещи в промишлеността на бялата техника, печелят приблизително с 244 евро на месец по-ниски чисти заплати, в сравнение с мъжете в автомобилната промишленост.
Примерите са предоставени от филиала на ETUC industriAll Europe и демонстрират какъв брой надълбоко е затвърден предразсъдъкът за цената на осъществявания от дамите труд. Именно той продължава да е главната причина за ниското възнаграждение на милиони служащи, в това число чистачи и болногледачи, които са на първа линия в битката с Ковид-19, показват от ЕКП. Конфедерацията и industriAll Europe приканват за осъществяване на " обвързващи ограничения за бистрота на заплащането на дамите и мъжете ", обещани от ръководителя на Европейска комисия.
Те ще дадат опция на служащите и синдикатите да получат достъп до информация какви са критериите за установяване на равнищата на възнаграждение, а това ще помогне да договорят равни стойности. От ЕКП дават образец с държавното управление на Нова Зеландия, което през ноември предходната година одобри изменение на Закона за равното възнаграждение в страната, което подсигурява, че заплатите за дамите се дефинират посредством препоръка какъв брой ще получат мъжете за същата работа. Подобна уговорка бе включена в плана на ЕКП, с който бе направена чернова на инструкция от 3000 думи. Целта й бе да въодушеви Европейската комисия за правенето на подобен текст, посредством който да се върви към реализира на тъждество в заплащането
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР