Жените в България са повече засегнати от инфлацията, според президента

...
Жените в България са повече засегнати от инфлацията, според президента
Коментари Харесай

Жените у нас взимат по-ниски заплати в сравнение с мъжете

Жените в България са повече наранени от инфлацията, съгласно президента на КНСБ  инж. Пламен Димитров . Това е по този начин, тъй като работят на по-ниски междинни приходи, по данни на КНСБ.
Разликата сред заплащането на мъже и дами е 15,5% , по данни от декември 2022 година за междинните работни заплати у нас. По-голямата част от дамите работят в ниско платените браншове, споделя инж. Пламен Димитров и по тази причина се получава тази разлика в заплащането, която се отразява и когато доближат до пенсия.

Пред Радио София зам.-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ -  Виолета Иванова  коментира, че от години в България дамите са съсредоточени в браншове и специалности, които нормално са с по-ниско възнаграждение.

„ Това са административните и спомагателните действия, текстил, облекло, здравни услуги, медицински услуги, хотелиерство и ресторантьорство, търговията. В тези браншове заплащането е доста по-ниско от междинните равнища за страната и то с около  25-30% е по-ниска работната заплата “, добави Виолета Иванова.

 istock istock
По думите й, другият фактор, който оказва въздействие за по-ниското заплащането на дамите по отношение на мъжете в страната е, че постоянно  жените заемат по-ниски длъжности  и имат по-малка сигурност на работните места.

Жените у нас са повече наранени от инфлацията

„ Няма задоволително гъвкави форми за съвместяване на трудовия и фамилния живот.  Това е един тип спънка за тяхното кариерно развиване “, сподели зам.- шефът на ИССИ.

Според Виолета Иванова,  дамите по-често не могат вършат взаимни отстъпки  – да излизат в командировка или дават часове ексклузивен труд.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР