Жените под 30 години, които са тежки пушачи, имат наднормено

...
Жените под 30 години, които са тежки пушачи, имат наднормено
Коментари Харесай

Кунчев обясни кой не трябва да слага „АстраЗенека“

Жените под 30 години, които са тежки пушачи, имат наднормено тегло и вземат контрацептиви, би трябвало да се отнасят с нараснало внимание към имунизацията на „ АстраЗенека “, обясни основният здравен контрольор Ангел Кунчев по Българска национална телевизия. При тях има максимален риск за поява на кръвни съсиреци след тази ваксина. Във Англия към този момент оповестиха, че на хората под 30 година ще могат да изберат друга ваксина. Други европейски страни публично оповестиха, че „ Астра Зенека “ ще се поставя единствено на популацията над 60 или 65 година В България сходно решение няма – има апел лекарите да се отнасят с нараснало внимание към дамите, предразположени към формиране на кръвни съсиреци. Той чака до края на април – началото на май Европейски Съюз да има общо решение по какъв начин да се действа с имунизацията, само че още веднъж акцентира, че тя е безвредна.

Сертификат за имунизация ще се дава единствено след две дози ваксина. Така че няма по какъв начин хората с една доза „ АстраЗенека “ да получат по този начин, в случай че решат да не слагат втората доза поради някакви опасения.

Кунчев разкритикува хората, които превантивно пият медикаменти за разреждане на кръвта преди или след имунизацията. Това би трябвало да се прави единствено по лекарско наставление, тъй като може да има тежки последствия за здравето, сподели той. Според него обстановката с ковид в страната се успокоява и в случай че има нова вълна, то тя би трябвало да се чака през есента или зимата.

Към 1 април – три месеца след началото на имунизационната акция, България е съумяла да имунизира едвам 9% от най-уязвимата за COVID-19 група – на възрастните и хронично болните. Докато възрастни и хронично заболели чакат, през имунизация към този момент са минали над 40 000 чиновници на компании и институции, избрани от някого по непубликувани критерии за част от сериозната инфраструктура на страната.

Това излиза наяве от данните на Министерство на здравеопазването за осъществяването на Националния имунизационен проект към 1 април. Страната ни сложи възрастни и хронично заболели в четвърта предпочитана група, като преди тях реши да имунизира с приоритет здравния бранш, учители и обществени заведения и чиновници на сериозни за страната действия. Едва този месец след контрактуваните в Европейска комисия спомагателни количества ваксини от „ Пфайзер/БиоНТех “ – по този начин наречените ваксини на солидарността, страната ни ще стартира предпочитана имунизация с тях на възрастни над 75 години.

Статистиката за имунизираните по другите предпочитани етапи не са задоволително детайлни и не регистрират какво тъкмо част от лекари, учители и чиновници на сериозни компании са по едно и също време и над 65 години. Здравните управляващи употребяват този мотив в поддръжка на тезата, че имунизираните възрастни са повече от регистрираното за тази фаза от имунизациите. Пред Българска национална телевизия Ангел Кунчев съобщи, че 50% от всички имунизирани са над 60 години. Въпреки тези ангажименти делът на имунизираните възрастни и хронично заболели мощно изостава.

1,5 млн. са българите на възраст над 65 година, а хроничноболните във възрастовата група по данни на Министерство на здравеопазването наброяват 300 000 души. От тях най-малко една доза ваксина са получили 163 521 или 9% от групата. От Министерство на здравеопазването настояват, че други 179 564 на възраст над 60 години са имунизирани в границите на някои от другите предпочитани етапи и също би трябвало да се зачетат. Не е ясно за какво тук се употребява друга възрастова преграда – над 60 вместо над 65 години, която не разрешава на процедура обработка на данните.

72 177 са имунизираните в третата предпочитана фаза – тази на сериозната инфраструктура, като тази група е втората по многобройност при извършените имунизации. Към групата на сериозната инфраструктура бяха пришити и представителите на изборната администрация, като по разнообразни данни броят на имунизираните там се движеше към 26 000. Това се удостоверява и от данните за получилите втора доза при тази фаза – 26 637. Така излиза, че отвън изборната администрация като чиновници на сериозен бранш са имунизирани към 45 000 души. Към тази група бяха добавени и представители на медиите. За обсега на тази група в Националния имунизационен проект са включени три фрази: „ Фаза III: Служители, участващи в поддържане на действието на съществени за публичния живот действия. Очакван брой подлежащи: по авансово направени описи “.

При предпочитаните групи максимален е делът на имунизираните учители и чиновници и настанените в обществени домове. Тук най-малко една доза са получили 33 801 при общо 112 080 чиновници в групата. Това прави дял от 30%, само че и тук статистиката е условна, тъй като към групата бяха добавени и академични преподаватели. Ваксинираните от здравния бранш са 46 597 от общо 243 600 експерти и спомагателен личен състав – или дял от 19%. В рамките на зелените коридори са имунизирани други 67 368, които попадат отвън предпочитаните 5 етапи на имунизационния проект, т.е. по-млади хора от браншове, които не са счетени за сериозни.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР