Жените остават по-ниско платени, дори когато са по-образовани и все

...
Жените остават по-ниско платени, дори когато са по-образовани и все
Коментари Харесай

Жените с по-ниски заплати от мъжете, дори и да са по-образовани

Жените остават по-ниско платени, даже когато са по-образовани и към момента са по-слабо показани на управителни постове. Това демонстрират данни в план на отчет за равнопоставеността на дамите и мъжете у нас за 2023 година, оповестен за публично разискване.

„ Здравеопазването и науката са браншове, в които обичайно мъжете са били заплащани по-добре. Едно време концепцията е била, че мъжът е бил главата на фамилията и той е трябвало да получава по-високо заплащане, в сравнение с дамата ”, разяснява пред NOVA NEWS ръководителят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.
По нейни думи във времето това се трансформира.

Една трета от компаниите в България са благосъстоятелност на жени

„ В момента възнагражденията се образуват посредством договаряне с работодателя, постоянно се задава въпросът каква заплата чака новонаетият чиновник. Жените разчитат на сигурност и е допустимо да се подценяват в някаква степен. Има компании, които имат избрани диапазони на възнаграждение, при които заплатите биха могли да варират, по отношение на стажа и опита на претендента ”, сподели още Василева.

Тя добави, че когато се прави съпоставяне за възнаграждението, би трябвало мъжът и дамата да бъдат с идентичен стаж, качества и умения.

 istock istock
„ В Европейски Съюз неравенството при заплащането сред мъжете и дамите е 13%, а у нас то спада от 17% до 13%. Няма данни на база, на които да се направи съпоставяне за заплащането сред двата пола. Над главната работна заплата се включват спомагателни добавки като работа при характерни и нездравословни условия на труд, нощен режим, заменен режим, работа по време на празнични и почивни дни. В множеството случаи дамите не работят при нездравословни условия или на смени. Ако се съпоставя единствено междинната работна заплата, не може да се реши вярно ”, изясни икономическият консултант от Българската стопанска камара Щерьо Ножаров.

Само 16% от шефовете у нас са жени

В строителството, административните и спомагателните услуги дамите изпреварват мъжете по заплата.

„ В строителството заплащането е доста високо, повече мъже работят в сферата, тъй като такава е спецификата на дейностите там.  Всичко зависи кои защо се е договорил ”, добави Василева.

„ В строителството мъжете са на длъжности, които обгръщат по първичната работа – наливане на бетон, кофраж, а дамите са на административни и мениджърски длъжности ”, съобщи Ножаров.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР