Жените, на които им предстои химио- или лъчетерапия, да помислят

...
Жените, на които им предстои химио- или лъчетерапия, да помислят
Коментари Харесай

Проф. Матео Ламбертини, онколог: Бременността след лечение на рак е безопасна

Жените, на които им следва химио- или лъчетерапия, да помислят за заледяване на яйцеклетки, ембриони или яйчникова тъкан

Добре е да се изчака една година с бебето

Приблизително половината от дамите под 40 година с новооткрит рак имат терзания дали ще могат да забременеят и дали лечението им е съвместима с възможна бременност. Малко над 50% от новодиагностицираните пациентки в млада възраст имат интерес за бъдеща бременност и не са завършили с проектите си за основаване на семейство.

Тези обстоятелства посочи проф. Матео Ламбертини, помощник и съветник по здравна онкология в Университетската болница Сан Мартино в Генуа, Италия, наблягайки значимостта на тематиката за опазване на репродуктивните функционалности и опциите за бременност при пациентите с онкологични болести във фертилна възраст. Негово видеообръщение и лекция чуха участниците в Деветата годишна научна конференция на Българската асоциация по здравна онкология, която се състоя преди седмица в София.

Проф. Ламбертини подсети, че страничните резултати от противораковата терапия върху производството на яйцеклетки са свързани освен с терзания за неплодородие и понижен яйчников запас, само че и с ранна менопауза, която въздейства на качеството на живот, като води до меланхолия, тревога, полова дисфункция и други Затова е изключително значимо лекарите да обсъдят с пациентите си тактиките за опазване на фертилитета и функционалността на яйчниците допустимо най-рано след слагането на диагнозата, без значение от вида и стадия на онкологичното заболяване.

Опциите пред пациентките са в три посоки: заледяване на яйцеклетки и ембриони, криоконсервация на яйчникова тъкан и краткотрайно угнетяване функционалността на яйчниците, до момента в който трае химиотерапията. Последното не се прави за опазване на фертилитета, само че оказва помощ за понижаване на риска от ранна менопауза. (Репродуктивното предпазване у нас за пациентки с онкологични болести се поема от НЗОК.)

Проф. Ламбертини показа данни и за това безвредна ли е бременността след рак на гърдата и може ли тя да увеличи вероятността от рецидив на болестта. Според него тези терзания не са научнообосновани. През последните години огромни изследвания демонстрират, че бременността при пациентки с рак на гърдата след главно и адювантно (последващо) лекуване е безвредна за майката. Все отново тези дами би трябвало да се следят по-внимателно като високорискови.

Кога е допустимо зачеване след привършване на лекуването, зависи от съответния случай, степента на придвижване на заболяването, годините на дамата и типа лекуване, само че въпреки всичко е добре след химиотерапия да се изчака една година с бебето.
За страдание, шансът за зачеване при дамите с рак на гърдата след болестта е с 60% по-нисък от този на останалите на същата възраст.

Преживелите рак на гърдата са на второ място във връзка с ниска възможност за следваща бременност след пациентките с рак на маточната шийка, предизвестява проф. Ламбертини.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР